Skip to content
חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מסלול הפטרייה בנאות הכיכר כיכר סדום

באיזור דרום המלח וצפון הערבה יש מגוון רחב של מסלולים וטיולים מומלצים לכל המשפחה. אחד מהם הוא מסלול הפטרייה בנאות הכיכר. בלב כיכר סדום ניצב סלע מרשים בצורת פטרייה, שזכה לשמו מתושבי מושב נאות הכיכר שגילו אותו. האזור כולו, המשתרע מאזור מושב עידן ועד נאות הכיכר ועין תמר, מאופיין בגבעות רכות ופריכות בגוני לבן ואפור, המוכרות בכינוין העממי “חוואר הלשון”.

מסלול הפטרייה

המסלול אל הפטרייה אורכו כ 500 מטרים לכיוון (משמע קילומטר סה”כ) עם עליה מצטברת של 40 מטרים. השביל אומנם לא קיבל סימון שבילים רשמי של החברה להגנת הטבע, אך הטיול בו מאוד ברור ופשוט בעיקר בזכות העובדה שיש שלטי גמדים שמכוונים את הדרך. כדי להגיע לתחילת המסלול יש לרשום בוויז: נאות הכיכר ונסוע על פי ההסבר הבא: בשער פונים ימינה ונוסעים על הכביש ההיקפי של המושב, אחרי העיקול שמאלה לאחר כ 100 מטרים תראו בצד ימין את תחילת המסלול עם הגמד.

ניתן להחנות את הרכב לצד בריכת השחייה של הישוב ולחזור מעט אחורנית לתחילת המסלול. משם מתחילים לטפס בעלייה קצרה אך תלולה כאשר בסיומה מגיעים אל שיא הגובה, משם תקבלו נקודת תצפית מרהיבה על האיזורים החקלאיים, מטעי התמרים, מלחת סדום והרי אדום והנגב. מרגע זה ישנה הליכה על שביל צר יחסית ולכן אם הגעתם עם ילדים קטנים, זה המקום לשמור עליהם ולתת להם יד. במהלך ההליכה תוכלו לראות את המערות שנוצרו כאן בסלעי חוואר הלשון.

איזור סדום מאופיין במספר רב של מערות. לא מזמן המרכז לחקר מערות באוניברסיטה העברית עדכן שמערת החוואר הארוכה בעולם נמצאת כאן באזור כיכר סדום. השביל ממשיך ומוביל אתכם היישר אל הפטרייה המפורסמת. זה המקום שלכם לעצור ולהנות מפלאי הטבע. למרגלות הפטרייה ישנה דיונת חול רכה המהווה מגרש משחקים של ממש לילדים. לאחר המנוחה זה הזמן לחזור חזרה לרכבים בדיוק באותה הדרך ממנה הגעתם. חשוב לציין: יש להימנע מפגיעה בחול של הפטרייה עצמה כדי לשמר את צורתה הייחודית למען המטיילים הבאים.

חווארי הלשון

מקור התצורות הגיאולוגיות הללו נעוץ בימת הלשון העתיקה, שהתקיימה לפני כ-70,000 עד 15,000 שנה. ימה זו השתרעה מאזור הכנרת של ימינו עד לאזור מושב חצבה שבערבה. בתקופה זו, שהתאפיינה במשקעים רבים יותר מבימינו, שכן מפלס המים בגובה של 180 מטרים מתחת לפני הים – כ-250 מטרים גבוה יותר ממפלס ים המלח כיום.

במהלך קיומה של ימת הלשון, שקעו בה מגוון חומרים כמו חרסית, גבס ומלח. משקעים אלו, המכונים רשמית “משקעי ימת הלשון”, נקראים בפי המטיילים “חוואר הלשון”. תהליכי בלייה טבעיים – גשמים, רוחות וזרימת נחלים – עיצבו את המסלע הרך הזה ויצרו צורות ייחודיות רבות באזור, כשהמפורסמת שבהן היא כמובן פטריית נאות הכיכר, הניצבת בגאון בנופי ארץ ים המלח.

רוצים להמשיך לטייל באזור? 

מסלול הפטרייה בנאות הכיכר – בלב כיכר סדום ניצב סלע מרשים בצורת פטרייה, אליו יוצא מסלול הליכה קצר ומשפחתי בין גבעות רכות ופריכות בגוני לבן ואפור, המוכרות בכינוין העממי “חוואר הלשון”. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

נחל פרצים – מישור עמיעז – בדרום מדבר יהודה בין הר סדום למצוק ההעתקים ממוקם מישור עמיעז ובו תוכלו למצוא את מסלול נחל פרצים. מסלול נחל פרצים מתאים מאוד ללילות של ירח מלא. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

פארק נחל אמציהו – פארק אקולוגי בים המלח – הפארק האקולוגי שופץ והפך לאטרקציה אטרקטיבית שמתאימה לכל המשפחה, ואתר תיירותי שכדאי לבקר בו. למידע מלא על המקום לחצו כאן.

עין בוקק – מסלול מקסים בדרום ים המלח, שמציע טיול קליל ומרענן שמתאים לכל המשפחה. במהלך הטיול פוגשים במים זורמים לצד נופי המדבר. למידע מלא על המקום לחצו כאן.

עיינות צוקים (עין פשחה) – אחד המקומות היפים שיש באזור ים המלח. נביעות מים טבעיות שיוצרות בריכות לרחצה. מקום נהדר לבלות בו יום שלם עם כל המשפחה. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

נחל דוד (בשמורת עין גדי)  – מסלול יפהפה שבמהלכו נפגוש מפלים ובריכות. מסלול טיול יפהפה שמציג את נופי המדבר המרהיבים לצד המים הזורמים. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

עין פלוטית המעיין הנסתר – עין פלוטית הוא מעיין מיוחד בדרום ים המלח אשר מימיו בגווני כחול טורקיז שקופים, עם דגים קטנים שוחים בו. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

קניון נחל תמר – טיול סולמות ודרגיות – אם אתם משפחה מטיבת לכת עם ילדים בוגרים שלא חוששים מאתגרים, זה המסלול בשבילכם! בסמוך לצומת הערבה, במסלול קצר שאורכו 1.2 ק”מ תחצו קניון מדהים! למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.

נחל זוהר – בסוף הירידות של כביש 31 מערד אל ים המלח תוכלו לצאת למסלול הליכה קווי, באורך של 2.5 ק”מ, שכולל עתיקות ונוף מדברי עוצר נשימה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

תצפית נווה זוהר בירידות לים המלח – בכיבש 31 היורד מערד אל ים המלח יש כמה נקודות תצפית חלקן מאולתרות וחלקן מסודרות. אחת המסודרות היא תצפית נווה זוהר הצופה על נחל זוהר וים המלח. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדיםבואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.