שביל הים הוא שביל טיול להולכי רגל המלווה את חוף הים התיכון בישראל לאורך כ 240 ק”מ, מראש הנקרה בצפון עד חוף זיקים בדרום. מטרות השביל הם הנגשת הים וחופיו לכלל האוכלוסייה, העצמת המודעות למרחב הימי של ישראל וחופיה ויצירת שותפות ואחריות לים. השביל יסומן ויהיה צמוד ככל האפשר לשפת הים מעבר מעקפים שיבוצעו באיזורי בסיסי צה”ל, תחנות כוח וכדומה.
השביל יעבור בנקודות עניין בתחומים שונים כמו: ארכיאולוגיה, גיאוגרפיה, היסטוריה ועוד. השביל מחולק ל 20 מקטעים ונכון לשנת 2023 מקטעים 1, 2 ו- 6 מסומנים – כל השאר בתהליך בנייה:
המסלול מתחיל במרפסת התצפית “מצפה גרשון” לצד מעבר הגבול, לאחר כ 150 מטרים השביל פונה מערבה במגמת ירידה אל רכס הכורכר היכן שתוואי מסילת הברזל המנדטורית עברה ושביל מצפור הנקרות עובר. מכאן המסלול ממשיך על טיילת סלולה אל עבר חוף בצת, שפך נחל בצת ומיד אחריו אפשר לצעוד בסטייה קלה מזרחה אל חניון אביטוב – שלט עץ ועליו הכיתוב :חניון אביטוב” יוביל אתכם בהליכה קצרה את תוך החניון שנמצא בתוך חורשת אקליפטוס ועצי אורן ובו יש שולחנות פיקניק שחלקם גם נגישים. החניון שייך לקק”ל. השבי ממשיך ועובר לצד אנדרטה העפלה ואז השביל ממשיך אל עבר שפך נחל כזיב. חוצה את הגן הלאומי אכזיב עד להגעה לחלקה הצפוני של העיר נהריה.
המסלול מתחיל במחסום שהוא גם גבול נהריה ומועצה אזורית מטה אשר וממשיך דרומה. כאן השביל חוצה גשר מעל נחל בית העמק אשר מתחיל את דרכו בהרי הגליל ממזרח לנו. בהמשך לא רחוק מכאן ישנם שרידי כנסיית ביזנטית. השביל ממשיך דרומה בחוף שבי ציון דרך אנדרטה לזכר חללי אסון השייטת. ממשיך אל שפך נחל יסף ועד מהרבה מגיעים אל תעלה המסמנת את ההגעה לחלקה הצפוני של עכו כאן המקטע מסתיים.
חופי הים דרומית לעיר חיפה הם חופים בתוליים בהם השביל עובר בשילוב עם ביקור על רכסי הכורכר. השביל מתחיל מעבר למחסום של חוף הסטודנטים וממשיך דרומה, חוצה את שפך נחל אחוזה ועובדיה ומתחיל לטפס לתל שעל רכס הכורכר. משם ממשיך השביל וחוצה את שפך נחל גלים, מגיע לאנדרטה על רכס הכורכר ליד קיבוץ חותרים ומשם ממשיך דרומה. השביל חוצה את שפך נחל מגדים וממשיך דרומה לצד מבנה בריטי עד למפרץ של עתלית. מכאן ממשיכים עם השביל מעט מערבה ומטפס על שמורת הטבע חרבת קרתא.
מהכניסה לחורבת קרתא אפשר לקבל נקודת תצפית יפה על קו המים, מבצר עתלית, בריכת המלח שם אפשר לראות את להקות הפלמנגו וכמובן את השביל שמוביל אותנו היישר אל אורוות חצובות בסלע ופריחה יפה שצצה כאן בעונת הפריחה. שביל הים חוצה את חרבת קרתא עד ליציאה בנקודה הדרומית שלה ולמעשה ההליכה היא במקביל ל “שביל הרכס” של עתלית. באיזשהו שלב השביל ממשיך במעבר על גשר וממשיך מהצד המערבי של שכונת יפה נוף. משם ממשיך השביל דרומה בין נקודות תצפית וגשר נוסף אותו חוצים לכיוון מרכז עתלית ובית הכנסת. בשלב מסויים נגיע אל רחוב הרדוף עליו נצעד עד לפניה לסמטה בסמוך לבית הדואר לכיוון תחנת הרכבת. עוברים לצד מגרש הכדורגל ולאורך בריכות המלח עד לסופן. בסופן פונים מערבה לכיוון חוף הים עד להגעה לחוף הרחצה נווה ים.
חוף נווה ים נמצא בצדו המערבי של קיבוץ נווה ים שליד עתלית, והוא אחד החופים היפים שיש באזור. חוף הים מוכר בעיקר בזכות הלגונות מים הצלולות והיפות שיש בחלקו הצפוני. מכאן צועדים דרומה על החול המדהים שיוביל אותנו אל תל נאמי. השביל מטפס את תל נאמי שבו אותרו ממצאים מהתקופה הפרסית. משם ממשיך השביל דרומה, חוצה את שפך נחל מהר”ל ולצד השפך תמצאו את הספינה הטרופה: “נץ”. אי שם בשנות ה 60 החלה את דרכה בשם “אלישבע” ומאז שמה שונה לנץ. בשנת 1970 חבל הגרירה של הספינה נתפס במדחף מה שגרם למנוע שלה להפסיק לפעול והים פלט אותה כאן. אין ספק שהספינה היא מוקד עליה לרגל. עד מהרה נכנסים אל תוך תחום שמורת הטבע חוף הבונים שהוא גם חוף רחצה מוכרז של רשות הטבע והגנים.
לאחר חוף הרחצה מתחילים לצעוד לאורכו של רכס הכורכר על סימון שבילים האדום ובו מספר נקודות עניין כמו: מפרץ הצדפים, המערה הכחולה, מפרץ סלעי החוף, שרידי מחצבה גדולה ,גבעת הפרחים עד להגעה לתל דור. מתל דור יורדים בשביל אל עבר לגונה של גור מול מלון נחשולים שכאן גם יש נביעה של מים מתוקים מתוך סלע הכורכר בים. ממצאים רבים שאותרו כאן בתל דור ולגונת דור נמצאים במוזיאון המזגגה שבתוך קיבוץ נחשולים.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024