Skip to content
חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נחל משמר: עין משמר ומערת המטמון

נחל משמר היורד מהר חולד שברמת מדבר יהודה נשפך בסופו של דבר לים המלח. אורכו המלא כ 12 ק”מ והוא מהבין הנחלים הקטנים והקצרים ביותר מבין נחלי מדבר יהודה. הטיול בנחל משמר מאופיין בעיקר בטיול גבים בתוך מעוק מדהים כאשר ההרים של מצוק העתקים עוטפים אותנו. בדרך תעזרו בסולמות ודרגיות שיעזרו לכם לטפס אל עין משמר הנובע כל ימות השנה ואל נקודת תצפית על מערת המטמון. המסלול בנחל משמר אורכו המלא כ 10 ק”מ, הוא מעגלי והוא מיועד למיטיבי לכת בלבד. נחל משמר קיבל את שמו מהשם הערבי נחל ואדי מחרס. תזכורת חשובה – אין להיכנס למסלול זה כאשר יש סכנת שיטפונות!

נחל משמר

לאחר שחנינו את הרכב נתחיל לצעוד בתוואי הנחל בסימון שבילים אדום, ההליכה בקטע זה נוחה להליכה ובדרכה תפגשו מגוון רחב של צמחיה מדברית. לאחר הליכה של כ 1.5 ק”מ נגיע אל צומת סימון שבילים כחול אדום. רגע לפני שנפרט את המסלול ההמלצה היא תחילה לצעוד בסימון הכחול שעובר בתוך המעוק במגמת טיפוס ואז לחזור מהאדום שעובר מעל למעוק. בשלב זה נפנה עם הכחול שיכניס אותנו אל מעוק הנחל. מי שבוחר באדום יצעד מעל מעוק הנחל אך יפספס את כל היופי של הנחל. לאחר שפנינו שמאלה עם הכחול נצעד בו כ 2.4 ק”מ, נקיק צר, עמוק ומרשים מאוד. לכל אורכו של השביל הכחול ישנם גבים בעומקים שונים, כמובן שזה תלוי האם הגעתם מיד לאחר השיטפון. הגבים קרים לצד סלע גיר לבן זה מראה מרשים מאוד!

השביל הכחול אומנם קצר אך צריך לקחת בחשבון כי ההליכה בו היא איטית, מעבר לחציית הגבים צריך לקחת בחשבון המעברים האתגריים בין יתדות וסולמות. בסיום ההליכה בסימון הכחול נפגשים עם צומת סימון שבילים אדום כחול, הפעם נפנה שמאלה עם האדום. למי שבחר תחילת לצעוד באדום בצומת זו ימשיך ישר עם האדום. נצעד על האדום במגמת עליה כ 400 מטרים ולאחר מכן נגיע אל צומת סימון שבילים אדום שחור. כאן נפנה שמאלה עם השחור שיוביל אותנו לעין משמר.

עין משמר

לאחר צעידה של כ 600 מטרים על השחור נגיע אל עין משמר. ברוכים הבאים למעיין שנובע כאן כל ימות השנה והוא מושך אליו את חיות הבר שגרות כאן. המעיין מטפטף בחלקו התחתון של המפל המרשים שזורם כאן לאחר השיטפונות וצונח מגובה של לא פחות מ 100 מטרים! ממש כאן לצד המפל תוכלו לקבל מספר נקודות של צל וזה מקום נהדר לעשות בו עצירת התרעננות לפני הצעידה חזרה לרכבים.

מערת המטמון

אם תרימו את המבט מעלה, ממש מעל נקודת המעיין תוכלו לראות את מערת המטמון. בעקבות גילוי מגילות ים המלח אותם אפשר לראות בגן לאומי קומראן, יצאו בשנת 1961 במסגרת חיפושים לאחר מגילות גנוזות במדבר יהודה משלחות ארכאולוגיות רבות. אחת המשלחות בראשות פסח בר אדון, איתרה ממצאים מהתקופה הכלקוליתית כאן בתוך המערה. המטמון שאותר כאן היה עטוף במחלצת והוא כלל בתוכו מגוון רחב של חפצים כמו: שרביטים, כלי שנהב, חפצים מהמטיט ועוד. בזכות גילוי זה המערה קיבלה את שמה מערת המטמון. השביל גישה שהיה מוביל אל המערה עם השנים התמוטט ולכן היכולת להיכנס למערה זו היא רק באמצעות גלישת מצוקים, השילוב הזה גרם לכך שהגישה למערה הייתה כמעט בלתי אפשרית מה ששמר על המטמון עד אותה השנה.

בעקבות הגילוי של האוצר הפכה המערה למוקד עניין גדול מאוד בקרב הארכאולוגים ועד עצם היום הזה יש חלוקות לגבי מקור המטמון. חלקם טוענים כי מדובר על מטמון השייך למקד עין גדי שלא רחוב מכאן וחלקם בכלל טוענים כי מדובר על כלי פולחן של תושבי המדבר שחיו כאן. את אוצרות המטמון ניתן לראות בתצוגה במוזיאון ישראל בירושלים וגם במוזיאון הכט בחיפה.

לאחר שסיימנו את עצירת ההתרעננות שלנו בעין משמר נחזור חזרה על סימון שבילים שחור ממנו באנו. שימו לב, במידה ותצעדו עם הסימון שבילים השחור דרומה תוכלו להגיע בסופו של דבר אל נחל צאלים. נצעד על השחור כ 600 מטרים עד להגעה לצומת שבילים אדום שחור, הפעם נפנה ימינה עם האדום. למי שפונה שמאלה עם האדום יטפס את מעלה משמר המוביל עד לנחל ערוגות בגן לאומי עין גדי. לאחר שפנינו ימינה עם האדום נצעד כ 400 מטרים עד להגעה לצומת שבילים כחול אדום. למי שתחילה צעד על האדום מעל למעוק זאת ההזדמנות להיכנס אל הכחול ולחוות את הגבים ולהיות במגמת ירידה בסולמות ויתדות.

למי שצעד כבר בכחול ימשיך ישר עם האדום בצעידה חשופה לשמש אל מעל למעוק. לאחר צעידה של כ 1.5 ק”מ נגיעה אל צומת דרכים עם סימון שבילים שקוף, סימון שבילים זה מעדכן אותנו כי ישנה נקודת עניין ששווה לסטות מהשביל אליה. אכן כאן ישנה נקודת תצפית יפה הצופה על מצוק העתקים והקניון הנקיקי תחתנו. לאחר סיום הביקור בנקודת התצפית נחזור אל הסימון האדום איתו נמשיך כקילומטר נוסף עד להגעה לצומת סימון שבילים כחול אדום. כאן נמשיך ישר עם האדום כ 1.5 ק”מ עד להגעה לחניון הרכבים.

דרכי הגעה לנחל משמר:

כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: נחל משמר. לבאים מכיוון צפון ניסע כ 8.2 ק”מ מצומת עין גדי עד לפניה ימינה לשביל העפר בסימון שבילים אדום, שיוביל אותו לתחילת המסלול. לבאים מסיוון דרום ניסע כ 7.4 מצומת מצדה עד לפניה שמאלה לשביל העפר. שביל העפר עביר לכל רכב ועליו ניסע כ 2 ק”מ עד להגעה חניון. בתחילתו נמצא חניון לילה נחל משמר.

מה חשוב לדעת לפני היציאה למסלול:

  • אין להיכנס למסלול זה בעת התראת שיטפונות!
  • המסלול ממש לא מתאים למי מכם שיש לו פחד גבהים.
  • המסלול כאן מתאים למשפחות עם ילדים בוגרים שמנוסים בטיולים אתגרים ויודעים לשחות. לא מתאים עם ילדים קטנים (גם לא עם מנשאים בגלל המעוק הצר)
  • אין להשאיר דברי ערך ברכבים בשל אפשרות לפריצות.
  • אין להישאר בשעות החשיכה בנחל, ניתן ללון בחניון נחל משמר הנמצא בקרבת החניון רכבים.

רוצים להמשיך לטייל באזור? הנה כמה רעיונות לטיולי מים במדבר, באזור ים המלח: 

שמורת הטבע עין בוקק – עין בוקק הוא מסלול מקסים בדרום ים המלח, שמציע טיול קליל עם ילדים ומתאים לכל המשפחה. במהלך הטיול פוגשים במים זורמים לצד נופי המדבר, חוויה. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

עיינות צוקים (עין פשחה) – אחד המקומות היפים שיש באזור ים המלח. נביעות מים טבעיות שיוצרות בריכות לרחצה. מקום נהדר לבלות בו יום שלם עם כל המשפחה. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

נחל דוד (בשמורת עין גדי)  – נחל דוד הוא מסלול יפהפה שבמהלכו נפגוש מפלים ובריכות. מסלול טיול יפהפה שמתאים לילדים ולכל המשפחה. לפרטים מלאים על המקום לחצו כאן.

עין פלוטית המעיין הנסתר – עין פלוטית הוא מעיין בדרום ים המלח אשר מימיו כחולים, טורקיז שקופים עם המון דגים קטנים שנותנים הרגשה של אגדה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.

קניון נחל תמר – טיול סולמות ודרגיות – אם אתם משפחה מטיבת לכת עם ילדים בוגרים שלא חוששים מאתגרים, זה המסלול בשבילכם! בסמוך לצומת הערבה, במסלול קצר שאורכו 1.2 ק”מ תחצו קניון מדהים! למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.

נחל זוהר – מסלול הליכה קווי במדבר יהודה – בסוף הירידות בכביש 31 מערד אל ים המלח תוכלו לצאת למסלול הליכה קווי, באורך של 2.5 ק”מ, שכולל עתיקות ונוף מדברי עוצר נשימה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.

תצפית נווה זוהר בירידות לים המלח – בכיבש 31 היורד מערד אל ים המלח יש כמה נקודות תצפית חלקן מאולתרות וחלקן מסודרות. אחת המסודרות היא תצפית נווה זוהר הצופה על נחל זוהר וים המלח. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.

רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדיםבואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.