Skip to content
חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שביל ירושלים

לאור העובדה ששביל ישראל לא עובר בתוך תחום העיר ירושלים, הוקם שביל מקומי שאורכו המלא כ 39 ק”מ והוא קיבל את שמו – שביל ירושלים. שביל ירושלים בתחילתו ובסופו מחובר לשביל ישראל כך שהוא מהווה השלמה לשביל ישראל שלא עובר בעיר הבירה שלנו. השביל מתחיל את דרכו בעין חנדק וממשיך מזרחה אל הר הרצל, הכנסת, לעיר העתיקה דרך גיא בן הינום, עיר דוד, נחל קדרון, דרך אוניברסיטה העברית בהר הצופים, גבעת התחמושת, שוק מחנה יהודה, ליפתא, פארק הארזים ועיינות תלם ומסתיים בסטף בהר איתן.

השביל קיבל סימון שבילים בצבעים כחול זהב כחול כולל סמל של האריה בקטעים העוברים בתוך העיר. באיזורי טבע מחוץ לעיר לרוב הסימונים שתלכו עליהם הם הצבע הכחול, שחור והירוק. כן צריך לקחת בחשבון כי השביל לא מסומן כמו שצריך לכל אורכו לכן מומלץ להצטייד במפת סימון שבילים או אפליקצית ניווט. בגלל אורכו של השביל ניתן לצלוח אותו ביום אחד או לפצל אותו למספר מסלולים לאורך כמה ימים.

מקטע ראשון – מעין חנדק להר הרצל ומוזיאון יד ושם

אורכו המלא של המקטע הראשון הוא כ 5 ק”מ, הוא מתחיל את דרכו בעין חנדק שהוא אחד המעיינות הגדולים בהרי ירושלים. מכאן יוצאים עם סימון שבילים כחול עד להגעה לשביל הדסה. השביל מוביל עד למעיין מרים שבעין כרם. המעיין קיבל את שמו מאחר ועל פי האמונה מרים, אמו של ישו, ביקרה במעיין ושתתה ממימיו. מי המעיין נחשב כמים קדושים בעייני הנוצרים ותיירים רבים המבקרים כאן ממלאים בקבוקי מים מן המעיין. מי המעיין אינם ידועים באיכותם והם אסורים לשתייה. חלק זה הוא חלק משביל סובב עין כרם שאורכו המלא כ 8 ק”מ והוא שביל שעובר סביב עין כרם הקסומה. ממעיין מרים השביל ממשיך דרך רחוב שביל הצוקים בסימון שבילים כחול עד לכניסה להר הרצל ויד ושם.

הר הרצל נקרא כך על שם בנימין זאב הרצל שהיה המייסד ואיש החזון של הציונות. מעבר לקברו של הרצל כאן תוכלו למצוא גם את בית הקברות הלאומי של מדינת ישראל חלקת גדולי האומנה – כאן קבורים מנהיגי ישראל לדורותיהם: ראשי ממשלות כמו לוי אשכול ורעייתו, גולדה מאיר, יצחק רבין ורעייתו, יצחק שמיר ורעייתו. בנוסף נשיאי מדינת ישראל כמו חיים הרצוג, זלמן שזר ועוד. בנוסף כאן גם קבורים יושבי ראש הכנסת ובני זוגם כמו: יוסף שפרינצק ורעייתו, יצחק ברמן, שלמה הלל ורעייתו ועוד. בסמוך להר הרצל תוכלו להגיע אל מוזיאון יד ושם, המוזיאון פתוח בחינם לקהל הרחב. כאן מסתיים מקטע זה של שביל ירושלים.

מקטע שני הר הרצל לגיא בן הינום

אורכו המלא של המקטע השני של שביל ירושלים הוא כ 8 ק”מ, הוא מתחיל בכניסה להר הרצל לכיוון צפון מערב עד לכיכר דינה. בכיכר פונים ימינה דרך גן העשרים ולאחר כ 650 מטרים ומעבר כביש 50 פונים שמאלה. ממשיכים עם השביל כ 2 ק”מ עד להגעה לגן הוורדים ומנורת הכנסת. גן הוורדים או בשמו הנוסף גן וואהל הוא מקום יפהפה של טבע ורוגע לצד העיר הגדולה.

הגן נמצא במיקום מרכזי ומשמעותי בסמוך למשכן כנסת ישראל. גן וואהל לוורדים הוקם בשנת 1981 והוא גן ציבורי והתקופה היפה והמומלצת ביותר לביקור בגן היא בחודשים מאי-יוני מאחר ואז הפריחה כאן היא בשיאה. הגן מציג מאות של מיני וורדים ואלפי שיחי וורדים ייחודיים. ברחבי הפארק מוצגת יצירה של מנורת שבעת הקנים ועליה מוצגים אירועים ודמויות מהתנ”ך ומתולדות עם ישראל. מכאן ממשיך השביל מזרחה לגן סאקר דרך בתי העיר עד להגעה לגן הפעמון וסיום בכניסה לגיא בן הינום.

גיא בן הינום נמצא למרגלות חומות העיר העתיקה, המקום מהווה חלק מגן לאומי סובב חומות ירושלים. בתחום גיא בן הינום נמצאים אתרים שונים כמו: פארק טדי, בריכת הסולטן, חוצות היוצר, מנזר חקל דמא, סינמטק ירושלים וקברים עתיקים. בגיא בן הינום ישנה חווה שמציעה חווית חקלאות קדומה כמו פעם המותאמת לימים של ימינו. לאורך כל ימות השנה החווה פועלת ומשמרת את החקלאות הקדומה בהתאם לעונות השנה, ומתקיימים כאן מופעים פעילויות שונות לכל המשפחה כמו: קטיף, מסיק דריכת ענבים, קבלות שבת קהילתיות ועוד. כאן מסתיים מקטע זה של שביל ירושלים.

מקטע שלישי – מגיא בן הינום לאוניברסיטה העברית בהר הצופים

אורכו המלא של המקטע השלישי של שביל ירושלים הוא כ 4 ק”מ. רגע לפני התיאור של המסלול קחו בחשבון כי חלק זה של שביל ירושלים עובר במזרח ירושלים דרך הכפר סילוואן ונחל קדרון – מומלץ לא להגיע בימי שישי או ימי רגישים נוספים. השביל מתחיל בגיא בן הינום על פי סימון שבילים כחול ופונה לכיוון הכפר סילוואן ולמרגלות עיר דוד.

בעיר דוד תוכלו לצאת לסיור מודרך אל נקבת השילוח. נקבת השילוח היא נקבת מים חצובה בסלע שאורכו כ- 533 מטרים. השביל ממשיך אל תוואי נחל קדרון שבתקופת האביב הנחל נצבע אדום בזכות פריחת הפרגים שפורחים כאן. בשלב זה השביל נכנס אל תוך גן לאומי עמק צורים וממשיכים לטפס מעלה עד לכניסה הראשית. בדרך תוכלו לקבל נקודת תצפית על העיר ובהמשך מגיעים אל מצפור הלברט שנקרא גם תצפית יהודאי חלון היישר אל נופי מדבר יהודה. כאן מסתיים מקטע זה של שביל ירושלים.

מקטע רביעי – מאוניברסיטה העברית בהר הצופים עד לליפתא

המקטע הרביעי של שביל ירושלים אורכו המלא כ 9 ק”מ, הוא מתחיל מהכניסה העליונה של אוניברסיטה העברית וממשיך בשביל המקביל לכיוון מערב. לאחר כ 2.4 ק”מ מגיעים אל הכניסה לגבעת התחמושת. בגבעת התחמושת ששוכנת בגובה 797 מטרים מעל פני הים בצפון ירושלים התרחש אחד מהקרבות הקשים בזמן מלחמת ששת הימים במערכה על ירושלים. בשנות ה 30 הבריטים בנו בית ספר לשוטרים על הגבעה ובמהלך מלחמת העצמאות כבשו הירדנים את הגבעה והקימו מוצב ירדני מבוצר שהיה פעיל עד מלחמת ששת הימים. אחת המשימות שחטיבת המילואים 55 של הצנחנים בפיקודו של מוטה גור קיבלה הייתה לכבוש את הבונקר המרכזי ובכך לכבוש את הגבעה בדרכם אל העיר העתיקה.

מכאן ממשיך השביל בין רחובות העיר דרך כיכר ספרא, כיכר ציון ונחלת שבעה. השביל ממשיך ועובר גם בשוק מחנה יהודה, לצד בנייני האומה והתחנה המרכזית. השביל יורד מתחת לכשר המיתרים לכיוון הירידה לליפתא. הכפר ליפתא הוא חלק מתוך שמורת טבע ליפתא או בשמה הנוסף מי נפתוח, שמורת טבע קטנה וגודלה סך הכל 78 דונם. חלק בלתי נפרד מהטיול בשמורה ניתן לראות את המבנים שעדיין עומדים כאן בצורה מרשימה, חלקם מהתקופה העות’מאנית וחלקם מתקופת המנדט. מעבר למבני הכפר הנטוש אפשר למצוא בשטח שמורת הטבע גם את מעיין נקבה – מעיין ליפתא מי נפתוח. אורך הנקבה כ 60 מטרים וניתן להיכנס לתוכה, המעיין נובע בנחל נפתוח שהוא יובל של נחל שורק. כאן מסתיים מקטע זה של שביל ירושלים.

מקטע חמישי – משמורת הטבע ליפתא עד לעיינות תלם

המקטע החמישי של שביל ירושלים אורכו המלא כ 5 ק”מ, הוא מתחיל בחנית עפר מעל ליפתא, מכאן יורדים עם סימון שבילים כחול כ 450 מטרים עד לעין נפתוח או בשם המוכר יותר עין ליפתא. מכאן ממשיך השביל על סימון שבילים כחול לכיוון נחל שורק, עמק הארזים ועיינות תלם שנצאים בדיוק בחיבור של נחל לוז עם נחל שורק.

בגן לאומי עיינות תלם, שנמצא בצידו הצפוני של פארק הארזים, נובעים מעיינות מנחל לוז ונחל שורק. שם המקום בשפה הערבית הוא עויון תולמא והמעיינות כאן שימשו את תושבי האזור מימי קדם. בגן תוכלו למצוא שרידים של חקלאות קדומה שכוללת מערכת השקיה מתקופת בית שני. מי המעיין המרכזי מוזרמים אל תוך בריכת אגירה גדולה, וניתן לראות כאן תעלה קצרה שמובילה את המים אל הבריכה הקטנה – מי המעיינות אסורים לשתייה ולרחצה. לאורך הגן לאומי תוכלו למצוא לא מעט ספסלי פיקניק ונקודות צל ולכן המקום מומלץ מאוד למי שרוצה לנוח ולערוך כאן עצירה. בנקודת הסיום של מקטע זה תגיעו אל אפשרות לסטות ימינה לכיוון נחל חלילים ולקבל הצצה אל מערות חלילים. כאן מסתיים מקטע זה של שביל ירושלים.

מקטע שישי – מעיינות תלם לסטף בהר איתן

המקטע השישי של שביל ירושלים אורכו המלא כ 8 ק”מ הוא מתחיל בחנייה של עיינות תלם ונחל חלילים ומכאן ממשיך לכיוון עין מוצא ועולה לכיוון מוצא עילית. בשלב בו השביל מגיע להר חרת שגובהו של הוא 780 מטרים מעל פני הים, בתחומו תעברו דרך עין חרת שהוא מעיין נקבה שמי המעיין שימשו להשקיית הטרסות החקלאיות שכאן. בהמשך השביל תעברו דרך חורבת חרת, שרידים של בית חווה. באיזור הזה הסימון שבילים הופך לשחור ומיד לירוק ובמהרה חוזר להיות כחול. השביל ממשיך על סימון שבילים כחול עד להגעה להר איתן לסטף חניון עליון.

הר איתן שגובהו עומד על 788 מטרים מעל פני הים ובו תוכלו לצאת למסלול משפחות מקסים בסטף. לאורך כל הטיול תוכלו לתצפת לכיוון המדרון מטה שם עובר נחל שורק. מי המעיינות הנובעים כאן משקים את המדרגות החקלאיות או בשמם הנוסף – טראסות. אל תפספסו את הנקבה של עין סטף ועין ביכורה. אל תשכחו פנסים! כאן מסתיים שביל ירושלים.

רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדיםבואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.

תחנת הרוח משכנות שאננים
טיולים במרכז ירושלים והעיר העתיקה
גן לאומי צובה – תל צובה פארק יצחק רבין
טיולים בהרי ירושלים
עין לבן
מעיינות בירושלים
פארק איילון קנדה – מסלולי טיול ונקודות פיקניק
טיולים בשפלה
תחנת הרוח משכנות שאננים
טיולים במרכז ירושלים והעיר העתיקה
גן לאומי צובה – תל צובה פארק יצחק רבין
טיולים בהרי ירושלים
עין לבן
מעיינות בירושלים
פארק איילון קנדה – מסלולי טיול ונקודות פיקניק
טיולים בשפלה