נחל פרת שזורם בצפון מדבר יהודה מתחיל את דרכו אי שם בהרי ירושלים דרך מדבר יהודה ונשפך בסופו של דבר לבקעת הירדן. אורכו המלא של נחל פרת הוא כ 30 ק”מ ובתוכו תוכלו לצאת למסלולי הליכה בתוך קניונים, מצוקים, נקיקים ועוד שלל תופעות מרהיבות שהנחל יוצר כאן בלב המדבר. לאורך הנחל יש שלושה מעיינות שמזינים אותו: עין פרת, עין מבוע ועין קלט, יש כאן מנזרים פעילים והמון שרידים מתקופות שונות.
בשל כך רוב הנחל היום נחשב לשמורת טבע ולכן תוכלו להגיע לשני איזורים בהם רשות הטבע והגנים מתחזקת אותם: עין מבוע ששווה לבקר בו רק בשביל לראות את תופעת הפעימה ועין פרת. לצערנו בחלקו הגדול של הנחל מרגע חיבורו עם נחל מכמש שהוא גם אחד מיובליו העיקרים, זורם ביוב ולכן לא מומלץ לטבול באיזור זה. את הנחל אפשר לחלק לשלושה חלקים:
נחל פרת עליון
מעין פרת (פארה) עד לעין מבוע (פואר) – את המקטע הזה נתחיל מהכניסה הרישמית של רשות הטבע והגנים שנמצאת בסמוך לישוב עלמון. דרך מרהיבה ביופיה, מפותלת ומדברית תוביל אתכם אל החניה ממנה ניתן לצאת למספר נקודות עניין שיש כאן בתוך שמורת הטבע נחל פרת (כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: שמורת טבע נחל פרת – עין פרת.)
למי מכם שמחפש את המסלול הארוך היוצא מכאן עין פרת ומגיע עד לעין מבוע יעשה מסלול שאורכו 5.5 ק”מ בסימון שבילים אדום, ירוק, כחול, אדום (חשוב לציין כי חלק זה במהלך המסלול יכול להופיע גם כירוק עד לעין מבוע אך במפות מופיע כאדום). צריך לקחת בחשבון שחלק מהמסלול דורש שימוש ביתדות ומעברי מים, בדרך עוברים את בריכת החרוב, עין שחרית ובריכת הנקיק. מבריכת הנקיק ישנה הליכה של עוד 2.7 ק”מ של מים נקיים עד למפגש עם נחל מכמש שזה סימון שבילים אדום שכפי שציינו המים שם מזוהמים. מרגע המפגש עם המסלול האדום נמשיך איתו עוד 1.5 ק”מ ללא כניסה למים בשל הזיהום עד להגעה לעין מבוע. בעין מבוע ניתן לטבול במים הם נקיים. למי מכם שלא רוצה להתחיל בשמורה של רשות הטבע והגנים ישנם מספר ירידות מהישובים סביב שהם כניסות חינמיות:
נחל פרת תיכון
החלק תיכון של נחל פרת ממשיך מעין מבוא ועד לעין קלט, שימו לב כאשר חלק זה של הנחל נמצא מזוהם רשות הטבע והגנים לא מאפשרים להמשיך במסלול. לכן, טרם יציאתכם למסלול אנא בדקו באתר של רשות הטבע והגנים לגבי עדכון מקטע זה. מסלול הליכה בסימון שבילים אדום שאורכו 4.1 ק”מ יוביל אתכם עד לעין קלט שהוא המעיין התחתון שמספק לנו בריכה עמוקה וגדולה. *מומלץ לבדוק את טיב המים מול רשות הטבע והגנים טרם הטבילה*. מכאן יש לכם אפשרות להמשיך על השביל האדום שיוביל אתכם עד למנזר סנט ג’ורג’ או לעלות עם הסימון השחור שאורכו 3 ק”מ שיוביל אתכם עד לכניסה לישוב מצפה יריחו. קחו בחשבון כי העליה בסימון שבילים שחור כל כולה חשופה לשמש.
נחל פרת תחתון
החלק תיכון של נחל פרת ממשיך מעין קלט ועד למנזר סנט ג’ורג’ (מומלץ בקבוצה בלבד) – למי מכם שבחר להמשיך עם המסלול האדום קחו בחשבון כי המסלול קרוח ליריחו ולכן מומלץ לטייל כאן עם קבוצה בלבד. ממשיכים מעין קלט עד למנזר סנט ג’ורג’ יוכל להמשיך להנות ממסלול הליכה של 5.1 ק”מ. כאן המים זורמים לאורך אמת המים שיש כאן ורוב תוואי הנחל יבש. בדרך תעברו את בריכת האמה (המכונה גם עין אף אחד) ובסופו של דבר להגיע למנזר סנט ג’ורג’ שהוא מנזר יווני, בנוי על מצוק בצורה מרשימה.
מה חשוב לדעת טרם יציאתכם למסלולים בנחל פרת:
רוצים להמשיך לטייל באיזור?
מנזר סנט ג’ורג’ – ארץ המנזרים מנזר סנט ג’ורג’ מספק מראה מיוחד במינו בנופי ארצנו. מנזר מרהיב הנמצא בלב הנוף המדברי על צלע ואדי קלט, באזור יריחו. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
מרפסת ים המלח מצפה יריחו – בדרך מירושלים אל ים המלח, ישנה נקודת תצפית מרהיבה על נופי מדבר יהודה ובקעת הירדן אפשר לראות מכאן את צפון ים המלח, הרי מואב, העיר יריחו וכדומה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
נחל אוג תחתון – מסלול מעגלי עם סולמות ויתדות – נחל אוג הוא הצפוני ביותר מבין הנחלים שנשפכים אל ים המלח הישר ממדבר יהודה, בו תמצאו מסלול מעגלי מאתגר עם סולמות ויתדות. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
גן לאומי מצדה – מה יש לומר על מצדה? אולי המקום הכי מפרסם בארץ וכל אחד חייב לבקר פה לפחות פעם אחת. הנוף מכאן עוצר נשימה והסיפור של ההר כובש. למידע מלא על המקום לחץ כאן.
גלריה מינוס 430 – אומנות במקום הנמוך בעולם – בצפון ים המלח, במקום הנמוך ביותר בעולם תוכלו למצוא את גלריה מינוס 430. בתים נטושים שקיבלו צבע וחיים בזכות אומנות הגרפיטי שנעשה כאן. למידע מלא על המקום לחץ כאן.
עיינות צוקים – עין פשחה – מבין המקומות הקסומים, נווה מדבר עם בריכות ושמורת טבע חבויה אליה ניתן להגיע רק עם מדריך צמוד – למידע מלא על המקום לחץ כאן.
נחל ערוגות – המסלול האהוב עלינו ביותר בים המלח, נחל ערוגות מספק לנו הליכה בין גבים ומפלים. למידע מלא על המקום לחץ כאן.
נחל דוד – שמורת הטבע עין גדי – אולי המסלול הכי מתאים למשפחות עם ילדים קטנים, נחל זורם עם בריכות ומפלים. למידע מלא על המקום לחץ כאן.
עין בוקק – מסלול הליכה במים קליל ממש מאחורי מלונות ים המלח בנקודה הדרומים שלו. מתאים עם ילדים קטנים לכל המשפחה. למידע מלא על המקום לחץ כאן.
פארק עמק הצבאים – עמק הצבאים הוא אתר הטבע העירוני הגדול ביותר בישראל, העמק מקיף שטח של 250 דונם בלב העיר ירושלים. בפארק יש עדר של 30 צבאים שחי בו לאורך השנים, בנוסף יש כאן מגוון רחב של יונקים, ציפורים ועופות. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
עין לבן -אזור הרי ירושלים הוא עשיר במעיינות יפים ומרעננים. אחד המוכרים ביותר הוא עין לבן, וזה כנראה בגלל קרבתו לגן החיות התנכ”י המפורסם, ממש 2 דק’ נסיעה מהפארק. אם תגיעו בזמני חופשות או סופי שבוע, אתם כנראה ממש לא תהיו פה לבד. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024