שביל חדש נולד – “שביל מגידו”. אורכו המלא של השביל כ 73.5 ק”מ, הוא מעגלי והוא מחולק למספר מקטעים אותם ניתן להאריך או לקצר בהתאם ליכולת שלכם. שביל מגידו עובר בין המרחבים הפתוחים של רמות מנשה, שטחי חקלאות, יערות, אתרי מורשת, מעיינות, נחלים ונקודות עניין נוספות. שביל מגידו קיבל סימון שבילים רישמי שצבעו לבן סגול לבן. הוא חופף לשבילים בצבעים נוספים בשטח, באיזורים אלו תוכלו למצוא את הסימון על ידי נקודה סגולה בתוך כל סימון אחר. בנוסף שביל מגידו חופף בחלקים מסוימים גם עם תוואי של שביל רמות מנשה אותו הוא החליף. טרם יציאתכם למסלול מומלץ להצטייד במפת סימון שבילים של החברה להגנת הטבע.
את שביל מגידו אפשר לצלוח במשך ארבעה ימים, כאשר כל יום צועדים בין 15-20 ק”מ ובדרך הזאת השביל יתאים למטיבי לכת בלבד. יחד עם זאת יש מספר אפשרויות לקיצור השביל למקטעים קצרים שמאפשרים טיולים יומיים המתאימים למשפחות חובבות הליכה. קיצור המקטעים מצריכים הקפצת רכבים לנקודות סיום ולרוב יאריכו מעט את הצעידה מהשביל המקורי. רגע לפני פירוט והסבר על המקטעים מומלץ להצטייד במפת סימון שבילים או באפליקציית ניווט בה השביל מסומן. להלן המקטעים:
המקטע הראשון מתחיל ממצפה אוכברג, שהוקם לצד בית הספר “עומרים” לזכרו של יצחק אוכברג, איש עסקים שתרם רבות לקהילה היהודית לאורך שנות חיו. מכאן מתחיל השביל לכיוון דרום ועד מהרה פונה ימינה לכיוון מערבה במקביל לכביש 6953. לאחר כמה מטרים של הליכה פונה השביל ימינה לכיוון צפון במקביל לכביש 672. בשלב מסוים חוצים בזהירות את הכביש ונכנסים לתוואי נחל שלף. בנחל שלף ילווה אותנו גם סימון שבילים כחול בין פריחה עונתית, מעיינות ועתיקות. ההליכה בנחל שלף עד לעין מחוללים אורכה כ 3.2 ק”מ.
לאחר הביקור בעין מחוללים שהוא אחד מבין שלושת המעיינות הנובעים כאן בנחל נפרד מסימון שבילים כחול ושביל מגידו סגול לבן ונפנה עם סימון שבילים שחור שיקח אותנו עד לרכב שממתין לנו בסיום המסלול לצד כביש 6952. איך מגיעים? תחילת מסלול מחנים בבית ספר יסודי עומרים. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: בי”ס יסודי אזורי עומרים מגידו. סיום מסלול מחנים את הרכב השני בכניסה לשביל עפר כ 400 מטרים לפני שער הכניסה לקיבוץ רמות מנשה. כדי להגיע לכאן תוכלו ללחוץ כאן לנקודת וויז.
המקטע השני מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע הראשון משם יורדים עם הסימון שבילים השחור, חוצים את נחל שלף עם סימון כחול ובמהרה מתחברים לשביל מגידו סגול לבן. עוברים את עין מחוללים ולאחר כ 1.6 ק”מ מגיעים למעבר תחת כביש 6 העוצמתי לכיוון מערב. השביל חוצה את נחל עדה ונכנס לשמורת אלונה, מטפס על גבעה ויורד חזרה אל מעבר תחת כביש 6 שיחזיר אותנו לכיוון מזרח. השביל מגיע עד למאגר המים שם פונה דרומה לכיוון עין סוקר מעיין נובע עם פינת חמד סביבו, מושלם למנוחה.
משם ממשיכים לצעוד דרומה ועד מהרה מגיעים אל דרך נוף גלעד. במסגרת פרויקט קהילתי של אנשי קיבוץ גלעד נפרצה דרך נוף גלעד. הדרך מתחילה את דרכה לצד קיבוץ גלעד לכיוון מערבה אל נחל נילי, נחל תנינים ומסתיים לצד כביש 6 לעמיקם. הפרויקט ששמו “טבע, קהילה, אדם” כולל בתוכו את הסדרת דרך נוף גלעד ונותן במה לאומניים מקומיים בהצבת פסלים המשתלבים עם הנוף. איך מגיעים? תחילת מסלול מחנים את הרכב בכניסה לשביל עפר כ 400 מטרים לפני שער הכניסה לקיבוץ רמות מנשה. כדי להגיע לכאן תוכלו ללחוץ כאן לנקודת וויז. סיום מסלול מחנים את הרכב השני כקילומטר מתחילת דרך נוף גלעד. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: דרך נוף גלעד לנקודת וויז לחצו כאן.
המקטע השלישי מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע השני מדרך נוף גלעד, צועדים על דרך זו כ 350 מטרים ואז השביל פונה דרומה לכיוון עין נילי. עין נילי הוא מעיין קטן ויפהפה והוא נמצא באזור רמות מנשה, קרוב למושב גבעת נילי (ומכאן גם שמו). המעיין הוא חלק מאפיקו של נחל תנינים שמספק לנו מספר נקודות עניין שבחלקן נוכל להנות מטבילה מרעננת במים. עין נילי הוא אחת מהנקודות האלה. מדובר בבריכה קטנה מלאת מים, שמסביבה אפשר לשבת ולהנות מהיופי. מקום מושלם לעצירה.
משם סוטה השביל לכיוון כללי מזרחה דרומה לקיבוץ גלעד, סובב סביבו עד להגעה לשער הקיבוץ. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב השני כקילומטר מתחילת דרך נוף גלעד. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: דרך נוף גלעד, לנקודת וויז לחצו כאן. סיום המסלול מחנים את הרכב בסמוך לכניסה של קיבוץ גלעד. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: קיבוץ גלעד.
המקטע הרביעי מתחיל את דרכו כ 500 מטרים מנקודת הסיום של המקטע השלישי בחניון גבעת הרקפות סמוך לקיבוץ גלעד. משם צועדים כ 450 מטרים מזרחה על שביל עפר לצד גבעת הרקפות ופוגשים את סימון שבילים של שביל מגידו. איתו ממשיכים מזרחה כ 800 מטרים ואז השביל פונה שמאלה לכיוון צפון. למרגלות גבעת אבן יצחק פונה מזרחה (ימינה) ועובר דרך עין כפר ומעיין התאנה.
לאחר כ 450 מטרים ממעין התאנה פונה לכיוון דרום מזרח פניה חדה בין גבעות ונופים עוצרי נשימה עד למעבר צפונית לבית העלמין של מדרך עוז וירידה מהגבעה לכיוון נחל שלו. בנחל נפנה שמאלה לכיוון מדרך עוז וסיום לצד הרחוב הדרומי. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב בחניון גבעת הרקפות. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: גבעת הרקפות כחול גלעד. סיום המסלול מחנים את הרכב בתוך מושב מדרך עוז. כדי להגיע לכאן לחצו כאן לנקודת וויז בקיבוץ מדרך עוז.
המקטע החמישי מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע הרביעי במדרך עוז, משם צועדים על נחל שלו דרומה כ 250 עד למפגש עם סימון שבילים של שביל מגידו – סגול לבן. נפנה שמאלה ונצעד דרומה עם השביל בין גבעות ונופים מרהיבים כ 3.5 ק”מ עד להגעה לגבעת יאשיהו ממערב לקיבוץ מגידו. השביל ממשיך דרומה לצד נחל קיני ופונה שמאלה לכיוון כביש 66. כאשר השביל מגיע לכביש 66 פונה שמאלה לכיוון צפון ועובר בין קיבוץ מגידו ותל מגידו ומסתיים לצד הכניסה לקיבוץ מגידו בפינת אמיר. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב בתוך מושב מדרך עוז. כדי להגיע לכאן לחצו כאן לנקודת וויז בקיבוץ מדרך עוז. סיום המסלול בפינת אמיר בכניסה לקיבוץ מגידו. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: קיבוץ מגידו ולצד השער תראו משמאלכם את פינת אמיר.
המקטע השישי מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע החמישי בפינת אמיר בכניסה לקיבוץ מגידו, משם צועדים על השביל גישה לקיבוץ כאשר מימיננו רואים את גן לאומי תל מגידו. הגן הלאומי מציג את שרידי העיר הקדומה שהייתה אחת החזקות והחשובות בתקופת ארץ כנען ועוד שלל תקופות שונות לאורך ההיסטוריה. לאחר כ 730 מטרים פונים שמאלה והולכים במקביל לכביש 66. לאחר כ 650 מטרים חוצים את הכביש אל עבר היוגב. מיד לאחר תחנת הדלק שבכניסה פונה שמאלה עם הכביש ומגיעים לעין עוזי – מעיין נובע אל תוך מבנה.
בצד המערבי של המבנה ישנה כניסה שניתן לרדת לכיוון המים בעזרת סולם. גובה המים בתוך המבנה הוא כמטר וחצי והרחצה בו לא מתאימה לכל אחד בטח לא עם ילדים. מגג המבנה ישנם נדנדות היורדות לכיוון המים לטובה המטיילים. לאחר כ 1.6 ק”מ שצועדים במקביל לכביש 66 חוצים ונכנסים בכניסה של המושב מדרך עוז. בשלב זה השביל הולך מעברה על נחל מדרך עוז ומטפס על תל בר לכיוון גבעת אשמר, מיד לאחר מכן עובר לצד אנדרטה לשומרי משמר העמק פה גם נראה את סימון שבילים האדום.
בשלב מסוים פונה השביל דרומה ומי בפניה ימינה צפונה עד להגעה לאנדרטת הקיבוצים. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב בפינת אמיר בכניסה לקיבוץ מגידו. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: קיבוץ מגידו ולצד השער תראו משמאלכם את פינת אמיר. סיום המסלול באנדרטת הקיבוצים. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: אנדרטת הקיבוצים.
המקטע השביעי מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע השישי באנדרטת הקיבוצים. מכאן יורד השביל דרומה לכיוון נחל משמק העמק לכיוון עין שולמית. מעין שולמית השביל מטפס על הר השולחן ופונה לצפון מערב לכיוון ג’וערה. ג’וערה שימש כבסיס ראשוני ומחנה הדרכה של ארגון ההגנה. משם ממשיך השביל וחוצה את כביש 6953 לכיוון צפונה ומיד לאחר חצית הכביש פונה מזרחה לכיוון חניון נחל גחר.
אחד הנחלים הפחות מוכרים שזורמים באזור של רמות מנשה הוא נחל גחר. לאורך נחל גחר יש מגוון רחב של מסלולי הליכה, מסלולי אופניים וחניוני פיקניק. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב באנדרטת הקיבוצים. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: אנדרטת הקיבוצים. סיום המסלול מחנים את הרכב בחניון נחל גחר. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: נחל גחר עליון.
המקטע השמיני מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע השביעי בחניון נחל גחר. השביל הולך לכיוון צפון מזרח לאורכו של נחל גחר עד להגעה למפגש עם כביש 66. בשלב זה השביל פונה שמאלה והולכים במקביל לכביש לכיוון צפון. רגע לפני שמגיעים לקיבוץ הזורע מגיעים אל עין זריק שנמצא למרגלות תל זריק – אתר ארכאולוגי.
משם השביל מתחיל לפנות מערבה במגמת טיפול מעל לקיבוץ הזורע, כאן יש נקודות תצפית יפות לכיוון צפון ולקיבוץ. השביל ממשיך לכיוון אתר נחל השופט זה המקטע ששופץ לאחרונה וקיבל אחלה מתיחת פנים, חלק זה נגיש. בסופו של דבר הוא מסתיים בחניון חרובים. איך מגיעים? תחילת המסלול מחנים את הרכב בחניון נחל גחר. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: נחל גחר עליון. סיום המסלול בחניון חרובים. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: חניון חרובים פארק רמות מנשה.
המקטע התשיעי מתחיל את דרכו בנקודת הסיום של המקטע השמיני בחניון חרובים. משם מתחיל השביל לרדת דרומה לאורך נחל השופט ועוקף את גבעת משעול. בשלב זה נפגוש גם את סימון שבילים האדום עד לעין פרור ותל פרור. עין פרור הוא אחד ממקורותיו העיקריים של נחל השופט. במקום תמצאו מבנה אבן נטוש שבו נבנתה בשנות ה 40 משאבת מים, ניתן לראות את המים הנובעים מתחת למבנה עד היום, לצד עצי הדקלים שיש כאן.
כאן השביל פונה שמאלה וממשיך דרומה על הדרך הרומית העתיקה לצד חוות עמק השלום ועמק השניים. ממול לחווה תמצאו שני ברושים גדולים ובולטים לזכרם של שני חברי קיבוץ עין השופט שסמוך לכאן, יואש זולטר ויצחק קליצ’בסקי – הם היו שומרי המטעים והם נהרגו כאן בפיגוע ירי בשנת 1936 וליד העצים יש גלעד זכרון. בעקבות הפיגועים שהיו כאן בין השנים 1936-1939 התושבים בנו שני מגדלי שמירה על הגבעה השולטת על האיזור.
כעת נמשיך לצעוד על הדרך בסימון השבילים הכחול על הדרך הרומית המיוחדת. דרך רומית זו הייתה חלק בלתי נפרד ממערך הדרכים שהיו באיזור באותה העת והגיעה עד לים. לאחר הליכה של 1.1 ק”מ נגיע אל פניה ימינה שתוביל אותנו היישר אל מעבר נחל שבימי החורף זורם בעוצמה. נמשיך על הסימון הכחול יחד עם שביל מגידו עד לפניה שמאלה שיוביל אותנו לכיוון כביש 6954. נחצה את הכביש בזהירות ונצעד במקביל אליו ועד מהרה נגיע אל מצפה אוכרבג. איך מגיעים? תחילת המסלול בחניון חרובים. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: חניון חרובים פארק רמות מנשה. סיום המסלול מחנים את הרכב במצפה אוכברג. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: בי”ס יסודי אזורי עומרים מגידו.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024