שבילים טבעתיים מלאי טבע, נוף והיסטוריה
סביב הישוב הושעיה ישוב קהילתי דתי לאומי, השוכן בלב הגליל התחתון, נפרץ שביל ייחודי המספר סיפור עשיר של נוף, טבע ומורשת. שביל סובב הושעיה הוא חיבור של שבעה שבילים וסינגלים שנפרצו לאורך השנים על ידי תלמידי בית הספר המקומי בשיתוף עם קק”ל. השבילים עוברים בין טרשי גיר, חורש ים תיכוני הכולל יער אלונים, אורנים ופריחה מרשימה שמגיעה לכאן מיד לאחר הגשמים. היופי בשביל סובב הושעיה שבכל סוף מקטע של שביל ניתן לבחור לסיים את המסלול לקצר אותו. שימו לב: יש לשמור על הניקיון והשקט, מדובר על שבילים שעוברים בסמוך ליישוב דתי.
האזור בו עובר השביל טעון בהיסטוריה יהודית עתיקה ועשירה. לאחר חורבן בית שני, הגיעו לכאן רבים מתושבי ירושלים, ביניהם אנשי בית ידעיה – אחד מעשרים וארבעת משמרות הכהונה. דמויות היסטוריות משמעותיות כמו רבי יהודה הנשיא עברו לציפורי, שם ישב עם הסנהדרין הגדולה. בתקופת האמוראים, שב לכאן האמורא הושעיה רבה, ועל שמו נקרא הישוב הושעיה. אחת ממטרות שביל סובב הושעיה לחבר את התושבים והמטיילים בו להיסטוריה וכמובן לשמר את הטבע והשטחים הפתוחים הסובבים את היישוב.
אורכו המלא של כל סביב סובב הושעיה כ 6.7 ק”מ ואותו מתחילים בטיילת נוף הושעיה ונקודת תצפית בכניסה ליישוב לצד השער הצהוב. הטיילת והתצפית קיבלו את שמן “מעלה ישי” על שם ישי בן משה בן הישוב שנהרג בתאונת דרכים. התצפית משקיפה לכיוון צפון וניתן לראות ממנה את: רכס הרי טורען, רכס הרי יודפת, תעלת המוביל הארצי, מאגר אשכול ועוד. הטיילת שאורכה כ 700 מטרים נמצאת במקביל לכביש גישה המטפס ליישוב ומסתיים בנקודת התצפית. בנקודת תצפית ישנו מסבירן המספר את סיפור המקום. מנקודה זו יוצא המקטע הראשון של שביל סובב הושעיה: שביל האלונים. כדי להגיע לתחילת המסלול תוכלו לרשום בוויז: הושעיה. למפת ניווט בשביל לחצו כאן.
שביל האלונים מסומן בסימון שבילים כחול, אורכו כ 600 מטרים והוא לוקח את המטיילים אל החלק הצפוני של היישוב בין טרשי גיר וחורש אלונים מרשים. אם תגיעו לכאן בתקופת החורף והאביב תוכלו להנות מפריחה מגוונת ומשתנה של פרחי בר צבעוניים שעוטפים את השביל. מקטע זה של השביל נחשב לדרגת קושי קלה עד בינונית, השביל במגמת ירידה אך יש לקחת בחשבון כי מיד לאחר הגשמים עלול להיות מחליק ובוצי. בסופו של דבר המסלול הוא מתחבר אל המקטע השני של שביל סובב הושעיה: שביל הזעתר.
שביל הזעתר מסומן בסימון שבילים אדום, אורכו המלא של השביל כ 1.2 ק”מ אך בעת חיבור עם שביל האלונים נהנה מכ 500 מטרים של שביל זה. הרעיון לפריצת השביל צמח מתוך חזון חינוכי של בית ספר “נתיב הושעיה” בשיתוף פעולה עם קק”ל בשנת 2007. תלמידי כיתות ח’ היו אלה שלקחו על עצמם משימה משמעותית – פריצת השביל והובלת המסלול עבור כלל תלמידי בית הספר.
השם “שביל הזעתר” נבחר בקפידה על ידי תלמידי בית הספר, ומבטא את אחד מרגעי השיא של המסלול – ההגעה לגבעת הזעתר. נקודת תצפית זו מעניקה למטיילים פרספקטיבה מרהיבה על הנוף המקיף, המשתרע על פני נופי הגליל התחתון העתיק והמרגש: לכיוון מזרח אפשר לראות את קיבוץ בית רימון, רומת הייב והר אחים, לכיוון צפון אפשר לראות את בקעת בית נטופה והמוביל הארצי, הר עצמון וכפר מנדא ולכיוון מערב את מאגר אשכול.
בחורף, המטייל נהנה מנופים ירוקים ועשירים, ובאביב – מרבדי פריחה מרהיבים תחת צילם של עצי אלון. אלוני התבור והאלונים האחרים יוצרים נוף ייחודי, כאשר אלון התבור – עמיד ליובש ומהיר גדילה – מתנשא לגובה של עד 15 מטרים. הזעתר, או “אזוב מצוי”, הוא צמח מרתק ממשפחת השפתניים. גדל בר בטרשים, בתה ובחורש, עם עלים ריחניים וגבעולים מרובעים המכוסים בשערות מלבינות. בשל קטיף נרחב, הפך לצמח מוגן, וכיום מגודל גם כגידול חקלאי בשל תכונותיו הבריאותיות. הזעתר אינו רק צמח, אלא סמל תרבותי עתיק. בתורה מוזכר האזוב בהקשרים שונים – החל משימוש בפסח במצרים, דרך שריפת הפרה האדומה, ועד לשימושיו כצמח תבלין, מאכל, מרפא ומטהר. בסופו של דבר המסלול הוא מתחבר אל המקטע השלישי של שביל סובב הושעיה: שביל הכלניות.
שביל הכלניות מסומן שסימון שבילים ירוק, אורכו כקילומטר והוא כמו שמו נהנה מדי שנה בעונת הפריחה מאלפי כלניות בהירות שפורחות כאן בין עצי אלון התבור. מעבר לכלניות יש כאן גם את פריחת פשתה שעירה, קחוונים ועוד. במהלך ההליכה בשביל הכלניות חוצים גם את דרך הרומית משנית עתיקה שפעלה כאן על ציר טבריה עכו לציפורי. סיום שביל הכלניות ברחוב קטיף ליד בית הכנסת “שמחת אורן” אך אנחנו לא נכנס ליישוב אלה נמשיך למקטע הרביעי של שביל סובב הושעיה: שביל הזיתים.
משביל הכלניות נמשיך בצעידה דרומה לכיוון שביל הזיתים. כמה מטרים דרומה מצד ימין שלנו נמצאת בריכת החורף של הושעיה שכמו שמה מקבלת את מימה מהגשם המבורך. הבריכה נחפרה בשנת 2014 על ידי ילדי בית הספר “נתציב הושעיה” ואת “עץ” אלת המסטיק, אילת המסטיק היא צמח שצומח כשיח אך כאן הוא קיבל צורת עץ לכן הוא קיבל את שמו עץ אלת המסטיק. לצד העץ יש שרידי מחצבה וגת.
נמשיך לצעוד עד מהרה נראה את סימון שבילים של שביל ישראל ואת סימון אופניים צהוב. שביל הזיתים סומן אי שם בשנת 1993 השביל קיבל את שמו בזכות כך שלצידו בוואדי הסמוך ישנו כרם זיתים עתיקים ומרשימים. אורכו המלא של שביל הזיתים הוא 600 מטרים. כאשר סימון שביל ישראל פונה דרומה וסימון האופניים הצהוב ממשיך ישר אנו נפרדים משביל הזיתים ונכנסים למקטע החמישי של שביל סובב הושעיה: שביל העיריות.
שביל העיריות מסומן בסימון שבילים אופניים צהוב, אורכו כ 1.6 ק”מ. השביל לוקח אותנו במגמת עלייה מהוואדי של שביל הזיתים דרך מסלע הטרשי. השביל קיבל את שמו בעיקר בזכות העובדה שבחורף תוכלו להנות כאן מאלפי עיריות שפורחות כאן לאורך השביל. בסיום הטיפוס מגיעים אל ספסל אורי על שם אורי אטינגר בת הישוב שנפטרה ממחלה. נקודת תצפית יפה שפונה לכיוון מערב שם אפשר לראות את מצודת ציפורי והגן הלאומי ציפורי של רשות הטבע והגנים. מספסל אורי ממשיכים עם השביל לכיוון מזרח כאשר בסופו של המסלול הוא מתחבר אל המקטע השישי של שביל סובב הושעיה: שביל האורנים.
שביל האורנים שמסומן בסימון שבילים אופניים צהוב, אורכו המלא כ 4 ק”מ אך אנחנו נזכה להנות מכ 1.4 ק”מ משביל זה עד למעבר למקטע האחרון. השביל בנפרץ בשנת 2011 הוא שביל העובר ביער אורנים ולצד שרידי יישוב בת של ציפורי שהתקיים כאן בתקופה הביזנטית. לאורך השביל פוגשים עוד ממצאים ארכאולוגים כמו שרידי מבנים, בורות מים, גתות ועוד. בתקופת החורף והאביב אפשר להנות כאן מפריחה מגוונת וצבעונית של הכלניות האדומות, הסחלבים ועוד. לאחר צעידה של כ 1.4 והגעה לאיזור בריכת הישוב הושעיה המסלול מתחבר אל המקטע השביעי והאחרון של שביל סובב הושעיה: שביל העיזים.
שביל העיזים שמסומן בסימון שבילים כחול, אורכו כקילומטר אחד בלבד יוביל אותנו אל המקטע האחרון של שביל סובב הושעיה. במקור השביל נפרץ על ידי קק”ל לטובת עדר העיזים של כפר קדם שנמצא בסמוך לכאן. לאורך השנים שופץ ותוחזק השביל על ידי תלמידי בית ספר נתיב הושעיה. בחלק זה של השביל אפשר להנות מפריחה אביבית של בן חצב יקינתוני, נוריות אדומות ועוד. השביל מסתיים בסמוך לספרייה של יואל לצד השער הצהוב בכניסה ליישוב ובחציית הכביש נחזור אל נקודת ההתחלה מצפה מעלה ישי ממנו התחלנו את שביל סובב הושעיה.
רוצים להמשיך לטייל באיזור?
עינות ציפורי – את נחל ציפורי מזינים שלושה מעיינות: עין יבקע, מעיינות יפתחאל ועיינות ציפורי. בין כביש 79 למושב ציפורי תוכלו למצוא את עיינות ציפורי. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
שביל נחל ציפורי שביל שמשית – בחלקו הדרומי של נחל ציפורי שמתחיל את דרכו בהרי נצרת וממשיך אל הישוב כעביה לכיוון עין יבקע וטחנת הנזירים, קרן קיימת לישראל סללה את שביל שמשית. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שמורת יער סוללים – מסלול הליכה בתוך יער אלונים ובו שתי נקודות תצפית: מצפה ריש לקיש והר חיא. לאורך המסלול בתקופת הפריחה תראו כאן פריחה מרשימה של שלל פרחי בר צבעונים. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
דרך נוף הר תורען – דרך נוף הר תורען בצידה הדרומי תמצאו את בקעת תירען ומצפונה את בקעת בית נטופה, לאורכה נקודות תצפית מרהיבות וחניוני יום. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
הר הקפיצה בנצרת – טיילת תצפית עם נוף עוצר נשימה בכניסה הדרומית של נצרת. יש כאן סיפור מעניין שווה לקרוא בלוחית הנמצאת ליד העץ בראש התצפית. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
דרך נוף יער בית קשת – יער בית קשת משתרע על פני 25 אלף דונם והוא יער מאוד מיוחד ויפה, תמצאו בו מגוון רחב של עצים שונים כמו אורן, ברוש ועצי ארז ואם תגיעו בתקופת הפריחה תוכלו להנות משלל פריחה צבעונית מקסימה לאורך כל דרך הנוף. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2025