מדי שנה בחודש אוגוסט מתקיים מטר המטאורים פרסאידים. בדרך כלל יהיה ניתן לראות את המטר בתאריכים 09-13/08/2024 אך אם תרצו להגיע בשיאו, הוא יקרה השנה בתאריך 12/8. למי מכם שמחפש בכל זאת להנות מפעילויות כוכבים תוכלו למצוא כאן רשימה של אירועים המתקיימים הקיץ. למי מכם שרוצה לנסות לצאת לצפות במטר הפרסאידים קיבצנו לכם את כל המידע הרלוונטי והשאלות הנפוצות וטיפ חשוב בסוף למי מכם שמגיע עם ילדים.
אז מה זה בעצם מטר הפרסיאידים ואיך זה קורה?
הפרסיאידים מקורם משרידי אבק שכוכבי שביט מותירים אחריהם במסלולם סביב השמש. אחת לשנה, כשכדור הארץ עובר דרך שובל השאריות של השביט, פוגעים המטאורידים באטמוספירה ויוצרים את המופע היפהפה בשמיים שנראה כגשם של כוכבים נופלים. השנה השביט האחראי למופע הזה הוא הסוויפט-טאטל שקרוי על שמם של שני אנשים – האחד אסטרונום חובב והשני חוקר מאוניברסיטת הארוורד. הפרסאידים קרויים כך משום שנקודת ההקרנה שלהם נמצאת בקבוצת הכוכבים “פרסאוס”. פרסאוס הוא אחד מגדולי המיתולוגיה היוונית והוא גם זכה להנצחה בשמיים על ידי קבוצת כוכבים שקרויה על שמו. מידע נוסף על התופעה תוכלו לקרוא באתר הרשמי של סוכנות החלל הישראלית.
מזה זיהום אור ולמה זה חשוב לנו?
בני האדם מייצרים המון זיהומים שונים כמו לדוגמא זיהום אוויר, ואלה בסופו של דבר פוגעים בחי והצומח. ישנו זיהום נוסף ופחות והוא זיהום האור. זיהום אור נגרם על ידי תאורה מלאכותית בשעות החשכה (אורות הבתים, אורות רחוב וכו’) המאירה את הסביבה תוך הפרעה לטבע. תאורה מלאכותית זו גם מסתירה את הכוכבים בשמיים ולכן היא תמנע מאתנו לראות את תופעת הפרסיאידים מכל מקום. כדי לדעת איפה יש נקודות חשכה עם מינימום זיהום אור תוכלו לחפש במפת זיהום האור של ישראל – למפה לחץ כאן.
איפה אפשר לראות את מטר הפרסיאידים?
על מנת שנוכל לראות את מטר המטאורים בצורה טובה, עליכם להגיע אל מקום חשוך ללא זיהום אור כמו למשל במדבר, אבל לא רק. ככל שהמקום חשוך יותר, אפשר לראות את מטר המטאורים בצורה ברורה יותר ואת כוכבי השמיים בכלל. בשיא מטר הפרסיאידים, הקצב יכול להגיע עד למעלה מ-100 מטאורים בשעה – והמראה הוא מרהיב. מומלץ להגיע לפני החשכה כדי שתוכלו להתארגן על מקום בצורה מסודרת ולא בחושך. מרגע השקיעה ועד זריחת הירח רואים בצורה הטובה ביותר את השמש, כיוון שאור הירח לא מפריע ולכן מומלץ בזמן הזה לא להדליק מדורות או פנסים.
דרום:
הדרום מציע את כמות המקומות המירבית ביותר וזה גם הגיוני כי בכל איזור המדבר, הנגב והמכתשים תוכלו למצוא לא מעט מקומות ללא זיהום אור כדי לראות את מטר הפרסאידים:
צפון
למטר המטאורים השנה 2024 מצטרכפת גם הידיעה כי חלק מהאיזורים סגורים בשל מלחמת חרבות ברזל. לכן טרם הגעתכם יש לוודא כי איזורים אלו מאושרים להגעה על ידי פיקוד העורף. ברמת הגולן או חיפה יש כמה נקודות שניתן להגיע וליהנות ממראה הכוכבים שבשמיים, ואם תהיו ברי מזל תוכלו גם לראות את מטר הפסראידים:
מרכז
במרכז אין כל כך הרבה מקומות חשוכים בשל זיהום אור חזק מאוד:
מטר הפרסאידים עם הילדים, איך ומה חשוב לדעת?
צריך לקחת בחשבון שעם הילדים צריך לבוא מוכנים ומאורגנים לחוויה. אם אתם בוחרים לישון במקום מסודר אז אין ספק שההתארגנות הרבה יותר קלה ופשוטה כי יש סביבכם שירותים, מקלחות ולרוב גם מטבח.
זה יכול להיות חאן אוהלים או צימרים אבל מקום סגור שמספק את כל השירותים שצריך – בקיצור מקום מסודר. אם אתם בוחרים להגיע עם הילדים לחניון לילה פתוח (חניון שלט) קחו בחשבון שזה אתם, הם והאוהל ולכן רצוי להגיע מוכנים. ומה זה אומר מוכנים? קודם כל להגיע בשעות היום כי הולך להיות חשוך שם בלילה – מאוד! אל תגיעו בדיוק ברגע האחרון כשהשמש כבר שוקעת, כי אז בקושי תראו איפה אתם ומה יש סביבכם.
הגעה אל תוך הלילה יכול ליצור חוויה לא נעימה לילדים וזה גם מסוכן. תקימו את המחנה שלכם בצורה מסודרת ובמקומות מותרים – בעבר היו לא מעט משפחות שקיבלו קנס על השגת גבול בשמורות טבע. והכי חשוב תביאו אתכם ציוד חם כי בלילות קר מאוד במדבר: בגדים ארוכים, שמיכות עבות, כובע צמר ועוד. אם לילדים שלכם יהיה קר הם לא ייהנו וגם אתם לא. מי שמגיע עם ילדים קטנטנים, כדאי שייקח בחשבון שעיקר החוויה היא בשעות החושך, ולכן לאלו שעדיין נרדמים מוקדם מומלץ להתחיל את הפעילות מיד כשמחשיך או לחכות לשנה הבאה 🙂
מקומות לינה מומלצים מצפון לדרום למצפיה במטר הפרסאידים
אז אפשר לבחור לישון באוהלים בחניונים הפתוחים או שאפשר לישון במקומות מסודרים שמהם ניתן לצאת לתצפיות על המטר, כאן יש כמה המלצות:
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024