Skip to content
חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אנדרטת נרצחי מסיבת הנובה חניון יער רעים

חניון רעים, השוכן בסמוך לקיבוץ רעים בעוטף עזה, הפך למקום קדוש לזכר קורבנות הטבח בפסטיבל נובה שהתרחש ב-7 באוקטובר 2023. בעקבות האירוע הטראגי, יזמו דיג’ים, בהובלת סקאזי, הקמת אנדרטה במקום. האנדרטה המקורית כללה עמודים שעליהם תלו תמונות הנרצחים, והעידה על הכאב והאובדן של הקהילה.

בהמשך, בשיתוף פעולה עם משפחות הנרצחים וקק”ל, הוסדר האתר והפך לאתר הנצחה נגיש לכל. המבקרים מוזמנים לטייל בשבילים המסודרים בין תחנות ההסבר השונות, וללמוד על האירועים הקשים שהתרחשו ולהכיר את הסיפורים של הנרצחים. בין התחנות: חפ”ק המשטרה שהוקם במקום, הבר הקטן, רחבת הריקודים המרכזית ויער קק”ל שנטוע לזכר הקורבנות. בין התחנות נסללו שבילים נגישים, הוצבו ברזיות, הוצבו ספסלי מנוחה וחניון מסודר. האתר מציע למבקרים חוויה מרגשת ועוצמתית, המאפשרת לחלוק כבוד לזכרם של הנרצחים ולהביע הזדהות עם משפחותיהם.

בבוקר ה 7 באוקטובר 2023 בשעה 06:29, שיא מסיבת הנובה בדיוק ברגע שהשמש זרחה, החלה מתקפת רקטות מרצועת עזה לעבר יישוב העוטף והדרום. במקביל לירי הרקטות ארגון הטרור חמאס בהובלת מחבלי הנוח’בה חדרו לשטח ישראל ופשטו על איזור המסיבה והישובים הסמוכים. מתוך אלפי המבלים במסיבת הנובה נרצחו 364 אזרחים ונחטפו 44 לרצועת עזה.

שביל הזיכרון

שביל הזיכרון הוא שביל נגיש, מעגלי העובר בין נקודות עניין במתחם חורשת רעים, היכן שהתקיימה מסיבת הנובה. שביל הזיכרון הוא שביל לזכר קורבנות טבח 7 באוקטובר 2023, שבת, שמחת תורה תשפ”ד. השביל מתחיל את דרכו לצד מפת המתחם ורחבת הריקודים של המסיבה בה כיום יש עמודים עם תמונות הנרצחים. משם השביל ממשיך אל עבר חורשת רעים. בט”ו בשבט תשפ”ד משפחות הנרצחים שתלו עצים לזכר יקיריהן. משם השביל ממשיך אל סיפור האמבולנס.

רחבת הריקודים

מתחם רחבת הריקודים של פסטיבל הנובה היה המתחם הראשון בו הקימו אנדרטת הנצחה. כאמור בעקבות האירוע הטראגי, יזמו דיג’ים, בהובלת סקאזי, הקמת אנדרטה במקום. לאחר חודשים מהטבח סקאזי יצר כאן “מסיבה” כשהוא מתקלט אל מול עמודים עם תמונות. עמוד לכל נרצח ובו תמונת הנרצח וסיפורו. בתחתית כל עמוד מספר כלניות אדומות ובכך קיבלנו מבט אל רחבת הריקודים עם תמונות הנרצחים והחטופים. 

סיפור האמבולנס

סיפורו של האמבולנס במסיבת הנובה הוא עדות נוספת לזוועות האירוע. לאחר שמחבלים פתחו באש על המשתתפים, הוזעקו לאזור אמבולנסים כדי לטפל בפצועים. אחד האמבולנסים של חברת יוסי אמבולנס, שהיה מלא בפצועים קשה, הפך למטרה. בשעה 09:23 לערך שוגר טיל RPG לעבר האמבולנס והתפוצץ בעוצמה, והביא למותם של כל הנוסעים. האירוע הקשה הזה מדגיש את האכזריות של הפיגוע ואת הסבל הרב שנגרם למשפחות הנרצחים. מתוך 20 מהמבלים שניסו להסתתר באמבולנס נרצחו 18: שני גבאי ז”ל, נעם שלום ז”ל, בר תומר ז”ל, זיו פרנקל ז”ל, לין דפני ז”ל, ויקטוריה גורלוב ז”ל, אלכסנדר סמוילוב ז”ל, אלינה פלחטי ז”ל, מוריה אור סוויסה ז”ל, ליאור עטון ז”ל, קארין ז׳ורנו ז”ל, מתן קידו אלמלם ז”ל, אריק פרץ ז”ל, רות פרץ ז”ל, שיר חנה ג’ורג’י ז”ל, אליקים ליבמן ז”ל, שרונה שמוניס הראל ז”ל, יוליה וקסלר ז”ל.

מיצג הכלניות: כלניות לפני הגשם

השביל ממשיך היישר אל מיצג הכלניות שהוצבו בדיוק במקום בו עמדת הדיג’יי עמדה. איזור עוטף עזה מוכר בעיקר בזכות מרבדי הכלניות שפורחות כאן מדי שנה בחודשי החורף. מיצב הכלניות במתחם הנובה הוא מחווה נוגעת ללב לזכר הקורבנות. ים של פרחים אדומים עזים שוטף את האזור, יוצר מראה עוצמתי ומרגש. כלנית אדומה, סמל לפריחה מחודשת וחיים, נבחרה בקפידה כדי לייצג את התקווה לעתיד טוב יותר, למרות האסון הנורא. המיצב משמש כמקום התכנסות, הזדהות והנצחה, ומזכיר לנו את החיים שנקטעו באכזריות. מיצב הכלניות במתחם הנובה הוא פרויקט משותף של הקהילה, ביטוי לאחדות ולסולידריות. מתנדבים רבים תרמו מזמנם ומאמצם כדי להקים את המיצב המרשים, שהפך לסמל של תקווה ושל חיבור.

חפ"ק המשטרה

משם השביל ממשיך אל עבר חפ”ק המשטרה, כאן בכניסה למתחם המסיבה הייתה עמדה של המשטרה שהייתה אחראית על אבטחת המסיבה. בתחילת המתקפה תחנת אופקים נתנה פקודה לגור את המתחם ולפנות את כל החוגגים וזמן קצר לאחר מכן החלו להגיע פצועים למתחם המסיבה לקבלת טיפול רפואי. מהר מאוד הפך החפ”ק לנקודה המרכזית אליה הגיעו המבלים יחד עם זאת גם הפך מהר מאוד ליעד להתקפה.

כוח המשטרה התחלק לצוותים כאשר חלקם יצאו לסרוק את האזור וחלק להגן על הנוכחים במתחם. בקרבות שהתרחשו כאן בחרו השוטרים והשוטרות להכן על חיי אדם גם במחיר חייהם שלהם, באומץ לב ובתעוזה רבה הם נלחמו. בין השוטרים שנרצחו: רס”ל אסטפנקו אליונה ז”ל, רס”ר שי אל קנפו ז”ל, רנ”ג סיון ינין ז”ל, רס”ב אליק פוזדניאקוב ז”ל, רס”ב ויטלי קרסיק ז”ל, רס”מ שרון רחמני ז”ל, רס”מ אליאור יפרח ז”ל, רס”מ שרון לייבוביץ ז”ל, רס”ב דבורה (דבי) אברהם ז”ל, רס”מ אהרון ארתור מרקוביצ’י ז”ל, רס”ב אלון ברד ז”ל, רפ”ק אמין אחונדוב ז”ל, רס”ב מליק קרים ז”ל, רפ”ק אנדריי פושיבאי ז”ל, רס”ב יוליה ווסקר ז”ל, נצ”מ איציק בוזוקשוילי ז”ל, רס”ב יקיר בלוכמן ז”ל, נצ”מ ג’י אר דוידוב ז”ל, רס”מ אוריאל אברהם ז”ל ורס”ב אלכסיי בודובסקי ז”ל.

לזכרה של בר זהר ז"ל

בחפ”ק המשטרה תוכלו למצוא את שלט ההנצחה לזכרה של בר זהר ז”ל. סיפורה של בר וחבריה הוא בלתי יאומן, הרבה שבר נהגה בו יצא ממתחם המסיבה ברגע שמתקפת הטילים החלה, הם הגיעו למחסום משטרתי שהוצב ליד בארי שהחזיר אותם חזרה למתחם הנובה מבלי לדעת ששם בעוד זמן קצר יגיעו המחבלים. בר הגיעה פצועה אל חפ”ק המשטרה שם טיפלה בה לירון ברדה ז”ל. לירון הייתה מנהלת הבר בנובה וכשהחלה המתקפה היא סירבה לברוח ולהציל את עצמה ונשארה לטפל בפצועים. לירון טיפלה בבר עד הרגע בו המחבלים הגיעו והרגעו את שתיהן בנקודת החפ”ק. במידה ואתם מגיעים לאיזור הנובה ואתם רוצים לקבוע סיור במתחם, הוריה של בר זהר ז”ל נמצאים במתחם מדי יום ויהיו שמחים להעביר הדרכה לכל מי שמבקש. ההורים זמינים במספר הטלפון של קטי, אמא של בר: 052-4261003.

סיפור המכולות

השביל ממשיך לכיוון המכולה הצהובה. המכולה שכאן היא המכולה המקורית שעמדה כאן בזמן הטבח הנורא. המכולה היא אחת מבין 2 מכולות צהובות שהפכו לסמל טרגי, מדובר על מכולות האשפה ששימשו כמקום מסתור אבל הפכו מהר מאוד למלכודת מוות. בשעה 09:20 לערך הגיעו לאזור המכולות מחבלי נוחבה שהיו מחופשים לחיילים והחלו לירות בכל מי שהסתתר מחוץ למכולות. כל זה בזמן שיש מספר רב של מבלים שמסתתרים בתוך המכולות. רק בשעה 11:47 נכנס מחבל בודד למכולה וירה ללא הבחנה בכל מי שהסתתר בתוכה. מבין הנרצחים: רון יהודאי ז”ל, עמית לוי ז”ל, עינבר שם טוב ז”ל, יפתח טוויג ז”ל, אילקין נזרוב ז”ל, הזוג מאיה ביטון ואלירן מזרחי ז”ל, דוד נאמן ז”ל והדר פרינץ ז”ל.

הבר הקטן

השביל ממשיך אל התחנה האחרונה הבר הקטן. הבר הקטן, מוקד משיכה בפסטיבל נובה, הפך במהלך האירוע הטראגי למקום של כאב ואובדן. הבר, שנועד להיות מקום של שמחה והנאה, הפך לעדות חיה לאירועים הקשים שהתרחשו באותו לילה גורלי. כאן אותרו מספר רב של נרצחים וגם ניצולים שהתחבאו במקררים.

אנדרטת נרצחי פסטיבל הנובה בחניון יער רעים פתוח כל יום לאורך כל שעות היום ואליו מגיעים מבקרים רבים שרוצים לשמוע את הסיפור ולזכור את הנרצחים. כדי להשלים את התמונה הכללית, מומלץ לראות את הסרט התיעודי “עוד נחזור לרקוד”, שם ניתן לשמוע את העדויות של הניצולים. קחו בחשבון כי מדובר על סרט תיעודי קשה לצפייה. הסרט התיעודי משודר ב HOT. את שלל הרכבים השרופים שפינו ממתחם הפסטיבל הביאו אל אתר המכוניות השרופות בתקומה.

דרכי הגעה לאנדרטת הנובה ברעים

כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: מיצג לזכר נרצחי מסיבת הנובה או לחצו כאן לקישור ישיר. לבאים בכביש 6 נרד בצומת קמה, שם ניסע על כביש 293 לכיוון נתיבות. לאחר נסיעה של כ 18 ק”מ נפנה ימינה בצומת נתיבות אל כביש 25. לאחר נסיעה של כ 9.5 ק”מ על כביש 25 נגיע אל הכיכר לפני צומת סעד. בכיכר נפנה שמאלה וניסע דרומה על כביש 232, לאחר כ 9.8 ק”מ מעט אחרי בארי נראה שילוט המפנה ימינה חניון רעים. כאן נפנה ונרד אל דרך עפר ועל פי השילוט נגיע למתחם. לבאים מכביש 4 נפנה בצומת יד מרדכי לכביש 34, ניסע כ 9.6 ק”מ עד לפניה ימינה לכיוון מפלסים וכביש 232. ניסע כ 10.2 ק”מ עד לצומת סעד, שם בכיכר נפנה שמאלה ומיד בכיכר הבאה ימינה להמשיך נסיעה על כביש 232. לאחר כ 9.8 ק”מ מעט אחרי בארי נראה שילוט המפנה ימינה חניון רעים. כאן נפנה ונרד אל דרך עפר ועל פי השילוט נגיע למתחם.

רוצים להמשיך לטייל באיזור? הנה מספר הצעות:

אנדרטת התצפיתניות ליד נחל עוז – מוצב נחל עוז נמצא בסמוך לקיבוץ נחל עוז בצפון רצועת עזה. במוצב נהרגו למעלה מ 50 חיילים וחיילות בניהים 15 תצפיתניות. לזכרם הוקמה האנדרטה. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן. 

אתר המכוניות השרופות במושב תקומה – אתר הנצחה ובו כל המכוניות שפונו מעוטף עזה, מתחם מסיבת הנובה והסביבה. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

גבעת הכלניות – קבר אריאל ולילי שרון – גבעת הכלניות, מכונה גם גבעת לילי, נמצאת בנגב הצפון מערבי מול חוות שקמים. על פסגת הגבעה נמצאת אחוזת קברם המרשימה של אריאל ולילי שרון. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

משק 77 – קטיף תותים ופעילויות לכל המשפחה – במושב תקומה בסמוך לעיר נתיבות תמצאו את המשק המשפחתי שבו מתקיים קטיף תותים עונתי ופעילויות נוספות לכל המשפחה. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

דרך נוף יער ניר משה – דרך פרשי היאומנרי – יער ניר משה נמצא ליד המושב ניר משה וזאת גם הסיבה לשמו. בעזרת קק”ל היער הזה מתוחזק היטב ויש בו חניוני יום מונגשים ופריחה עונתית מרשימה. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

שמורת הטבע בתרונות רוחמה – שמורת הטבע בתרונות רוחמה נמצאת בסמוך לקיבוץ רוחמה בנגב המערבי. השמורה מציגה נופי בתרונות ייחודיים עוצרי נשימה ופריחת כלניות עונתית מרהיבה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

אנדרטת החץ השחור – אתר זיכרון ומורשת קרב של הצנחנים – באתר הזכרון הוקמה נקודת תצפית מסודרת ומרשימה מאוד הצופה אל עזה. באזור האנדרטה יש חניון יום ופינת שעשועים קטנה לילדים. למידע על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

תיירות יד מרדכי – סיור המתאים לכל המשפחה המשלב הסבר על יצירת הדבש, טיול בטרקטור ברחבי הקיבוץ, מורשת קרב ופינת יצירות לילדים. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

נתיב לשלום בנתיב העשרה – נתיב העשרה הוא מושב בצפון-מערב הנגב ובו נמצאת חומת המגן הגדולה שמפרידה בין שטח ישראל לבין שטחי רצועת עזה. בנתיב לשלום תוכלו לקחת חלק באטרקציה של קישוט החומה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.

רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדיםבואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.