Skip to content

סיורים מודרכים בדרום אדום 2023

פסטיבל דרום אדום התחיל והוא מביא איתו אלפי מטיילים כדי להנות משלל אתרי הפריחה השונים בנגב הצפוני. בכל יום שישי ושבת במהלך חודש פברואר, בשעות 10:00-16:00 מורי דרך מוסמכים ישמחו לסייע למטיילים במתן ייעוץ למסלולים ואטרקציות שיהיו במהלך הפסטיבל. את מורי הדרך תפגשו בשלוש תחנות מידע של רט”ג : הגשר התלוי – נחל הבשור, מצפה אנז”ק – בארי – בכניסה הדרומית לשמורת מכתש בארי, שמורת להב צפון סמוך לכניסה לשמורה מול קבוץ להב. תחנות הסברה בערבית כל ימי שבת, בפברואר 2023 09:00 -15:00 בארבעה מוקדים: באר מרווה, גשר תלוי, חניון רעים, יער דבירה. סיורי פריחה מודרכים בהרשמה מראש. 

סיורים מטעם קק"ל ועמותת התיירות - תשלום סמלי למשתתף 10 שקלים

שביל במ”ה – בטחון מים התיישבות (סיור רכוב)

כל שני ושבת – נקודת מפגש בתחנת ההסעה הסמוכה לשער הכניסה לקיבוץ יד מרדכי. נצא ברכב אל דיר סונייד – תחנת הרכבת המנדטורית ונתרשם מהגשר עליו עברה המסילה ממצריים לישראל, נמשיך לאורך גדר קבוץ ארז אל האנדרטה של חטיבת יפתח פלמ”ח, נערוך תצפית אל מעבר ארז ויד מרדכי, נמשיך בנסיעה דרך גבעת הפרוז’קטור וגבעת הפילבוקס של ניר עם. נסיים בתצפית מרשימה על כל המרחב במצפה שדרות.

מים חקלאות ופריחה בנגב – חניון באר מרווה יער שוקדה (סיור רגלי)

כל שלישי – נקודת מפגש בחניון באר מרווה סמוך לשולחנות החקלאות המשגשגת בנגב המערבי זיכתה את האזור בשם “אסם התבואה של ישראל”. התפתחות החקלאות וההתיישבות שהחלה עם הנחת קו המים ל-11 הנקודות בסוף שנות ה-40, הובילה עם השנים לפיתוח ויצירת סביבה ירוקה. סיור רגלי לזכרה של מרווה בביאן, בקיבוץ עלומים.

אל בתרונות רוחמה (סיור רגלי)

כל שלישי – נקודת מפגש 200 מטר לפני הכניסה לקיבוץ רוחמה מצד שמאל. נוף ציורי של גבעות מעוגלות הנצבע בשלל צבעים, הודות לפריחות מרהיבות וגידולי השדה. נגיע אל חורבת ג’ממה- שרידי כפר ערבי של פלחים ועובדי אדמה, אשר בנו ביתם לשרידי ישוב ביזנטי עתיק. נעבור בשבילים לצד מרבדי הכלניות ונקודות תצפית מרהיבות ונשמע על סיפור ההתיישבות באזור, החל מתקופות קדומות ועד ימינו.

כשנחל פוגש ים – נוף מרהיב ומפתיע (סיור רגלי)

שלישי 7/2 ו-14/2 – נקודת מפגש – חוף זיקים, במגרש החנייה, סלול כורכר דרך ארוכה עושים נחל שקמה ויובליו בחתירה מהרי חברון מערבה בדרך אל הים. למרות אגן הניקוז הגדול זהו נחל אכזב ועם זאת מוזמנת למטיילים הפתעה – זרימה של מים בין דיונות וחולות. בסיור תגלו מי, מתי ולמה בנו את הסכר ותיהנו מהליכה בנוף ציורי ופורח אל חוף זיקים.

יער בארי – חניון רעים “דרך מתקני המים” (סיור רגלי)

כל רביעי – נקודת מפגש – בכניסה לחניון ליד הבאר סיור החוצה את חלקו הדרומי של יער בארי. בסיור נתוודע אל שיטות איסוף ואיגום מים לאורך ההיסטוריה. בניית מתקני מים קדומים, בורות, בארות לאגירה ושינוע מים שיובילו את המטיילים במנהרת הזמן של ההתיישבות לפני קום המדינה ולאורך ההיסטוריה.

פארק נחל גרר – יער שרשרת (סיור רגלי)

כל רביעי ושישי – נקודת מפגש: בחניון הראשון של פארק נחל גרר מצד ימין. נחל גרר שימש כמקור מים חשוב עוד מימי המקרא כפי שמעיד ספר בראשית בו מסופר על יצחק חופר הבארות. במהלך הסיור נלמד מהממצאים הארכיאולוגים המספרים את סיפורן של תקופות התיישבות רבות במהלך ההיסטוריה של ארץ ישראל, החל מתקופת האבן ועד היום. נכיר את הצמחייה הייחודית שגורמת ל”העלמות” המים מיוני ועד אוקטובר ואת החי הייחודי לאזור שמהווה גם ציר נדידה לציפורים. לבסוף, נקנח בפריחת הכלניות.

דרך נופית הבשור – קטע צפוני – חדש! (סיור משולב – רכוב ורגלי)

כל חמישי ושישי – נקודת מפגש: צומת רעים, בכניסה המשולטת אל הדרך הנופית. הדרך מלווה את הגדה המזרחית של נחל הבשור לאורך 13.5 ק”מ ומאפשרת מבט וגישה אל מוקדי ענין לאורכה: תצפית אל מפגש הנחלים גרר ובשור, אל בוסתן, בארות, שרידי יישובים, מרחב בו עברה דרך הבשמים בעת העתיקה ולאחר אלפי שנים גם הצבא הבריטי הניח כאן מסילת ברזל לרכבת. לקראת סיום נגיע לחניון תצפית תל גמה האוצר בקרבו עבר מפואר החל מהאלף הרביעי לפני הספירה.

סיפור אישי של תושב – חיים סמוך לגדר (סיור רכוב)

כל חמישי-נקודת מפגש: תחנת הדלק ביד מרדכי סיור ייחודי ומרתק עם דובי – על ההתיישבות, החקלאות, הנופים, המורשת וההתמודדות.

דרך נוף הבשור התיכונה (סיור רכוב)

כל שישי – נקודת המפגש – חניון הררי דרך נוף הבשור התיכונה חושפת   טפח נוסף במראה הייחודי של הנגב המערבי ונחל הבשור. בסיור נעבור לאורך 13 הק”מ של הדרך, נתחיל בנסיעה בין פרדסים ונחצה את יער המילואים, נעצור לתצפית ממצפור שי הממוקמת 90 מ’ מעל פני הים ומאפשרת מבט על המרחב שבין עזה לבאר שבע. נמשיך אל אחת מנקודות התצפית היפות באזור – המצפור על מאגר נירים, נשמע על בעיית המים וכיצד באה על פתרונה. נמשיך בנסיעה ל’באר הדקלים’- זכר לכפר קטן שסיפורו מהווה תעלומה בלתי פתורה.

שביל הזהב ביער להב – חורבה אבו חוף (רכוב)

כל שבת – נקודת מפגש – ליד שער הכניסה למוזיאון ג’ו אלון ‘חורבה אבו חוף’ היא שטח פתוח המשתרע על פני כ-1,100 דונם, מוקף כמעט מכל צדדיו ביער להב. סיורנו יעסוק בתקופה הביזנטית עם הקמת יישוב נוצרי גדול במקום. בתחילת המסלול נצפה באחת מבארות המים הקדומות בישראל שהשתמרה. נפגוש עדויות להתיישבות קדומה- מערת מגורים, גת, שרידי מחצבה וקולומבריום ייחודי. נחפש את מטמון המטבעות הזהב שהוסתר כאן על פי סיפוריו של גובה מיסים מטעם השלטון העות’מני.

זהב שחור ופריחה אביבית (רגלי)

שבתות 11/2 ו-18/2 – נקודת מפגש: רשמו בwaze  גבעת חוליקאת 138. על כביש 232, כחמישה ק”מ מדרום לצומת גבעתי מתנשא משלט חוליקאת, הכניסה רק מצפון שירים רבים נכתבו על חוליקאת, על קרבות מלחמת השחרור ועל הנפט הזורם בעורקיה. הצטרפו לסיור הרגלי ותפליגו אל העבר בשלל ספורים ותתענגו על מראה הנוף הנשקף והפריחה האביבית לאורך המסלול.

סיורים מטעם רשות הטבע והגנים - פרויקט משרד התיירות לעידוד מורי דרך

מגבעת הכלניות אל יער ניר משה ב “דרך היאומנרי” (סיור רכוב)

כל שני – נקודת מפגש רושמים בwaze גבעת הכלניות קבר אריאל ולילי שרון, מחנים את הרכב ועולים לחלקה. נתחיל בגבעת הכלניות, מקום מנוחתם של לילי ואריאל שרון ונצא לסיור רכוב על דרך נוף שאורכה 3.7 ק”מ. סיפור מפעל ההתיישבות בצפון הנגב: חקלאות, מים, הקמת המושבים בשנות ה-50. בסיור נסקור את סיפור מלחמת העולם הראשונה דרך סיפורם של ‘פרשי היאומנרי’ שהיו חלק מהצבא של האימפריה הבריטית בפיקודו של אלנבי. נתוודע אל התפתחות מפעל המים מאז ועד היום ונסיים בתצפית על שדה הקרב בשדות ניר משה.

חניון ורמולן – יער בארי ודרך השישה

ימי שלישי ושישי – נקודת מפגש – חניון יונתן ורמולן ליד צומת סעד סמוך לתחילתו של השביל המונגש ביער. בדרך השישה העוברת ביער בארי, הגדול ביערות קק”ל בצפון הנגב, על שמם של שישה לוחמי שריון שנהרגו ברצועת עזה. ננוע על חלק מדרך השישה ונשמע סקירה על התיישבות, חקלאות, אנרגיה מתחדשת, מים ובטחון בנגב אז והיום. נראה את מאגר המים שנפרץ ונתוודע לסיפורו של החייל יונתן ורמולן . נסיים במגדל המים המספר את סיפורה של בארות יצחק הישנה וסיפור ההתיישבות בנגב.

סיור מטעם רשות העתיקות

לגעת בעבר עם רשות העתיקות

ימי שני 6/2 ו-13/2 בית הכנסת העתיק מעון – נירים “נחזור בזמן” עם הדרכה מקצועית שתפגיש את המבקרים עם הקהילה היהודית שהתקיימה במקום בתקופת המשנה והתלמוד ונתוודע אל רצפת הפסיפס המרהיבה של בית הכנסת הקדום. הפסיפס עבר שימור והוחזר לאתרו בסיוע ומימון קרן קימת לישראל, מ.א. אשכול ורשות העתיקות. 

שבת ישראלית - מטיילים בסופי שבוע ונכנסים לאתרי מורשת ללא עלות

תיירות יד מרדכי

“קיבוץ של פעם” – בכל שישי ושבת בית האוסף “קיבוץ של פעם” שם אנו מספרים בעזרת החפצים את סיפורם של המתיישבים החלוצים, את חיי היום יום של ילדי וחברי הקיבוץ, חיי שיתוף ושוויון, חיים דלים בחומר אך עשירים ברוח. בכל שישי ושבת במסגרת “שבת ישראלית” בית האוסף “קיבוץ של פעם” בין השעות 10:00-13:00.

מוזיאון יד מרדכי משואה לתקומה ואתר שחזור קרבות תש”ח – 077-7295700

סיור מרגש העוקב אחר סיפורו של העם היהודי בעשור הטרגי והדרמטי של השואה והתקומה. הסיור כולל ביקור במבנה המוזיאון הייחודי בו תצוגות שואה והקמת הקיבוץ. הסיפור עוקב אחר מאורעות השואה ומציג בעיקר את סיפורו של גטו ורשה – הגדול בגטאות ברחבי הרייך הגרמני, תוך זיקתו של הקיבוץ המתהווה לרוח המורדים.

דגם הגטו המרשים והיחיד מסוגו ושחזור בונקר המורדים בגטו ורשה מעניקים חוויה רב-חושית, מלמדת ומרגשת. בנוסף, נבקר באתר הקרב אשר בגבעה הירוקה האוצרת בתוכה מעשי גבורה יוצאי דופן וסיפור מרתק אודות 150 חברי וחברות קיבוץ יד מרדכי ולוחמי הפלמ”ח בקרבות תש”ח בדרך אל הקמת המדינה. במקום יש תעלות קשר ועמדות קרב אליהן תוכלו להיכנס ולחוות מקרוב את סיפור עמידתם בקרב של מעטים מול רבים. הסיור כולל גם ביקור ב פסלו של מרדכי אנילביץ’ ומגדל המים המופצץ, ובמשוריין שפינה את ילדי הקיבוץ ב”מבצע תינוק. אתר שחזור הקרב תש”ח – מגיל 3 – מוזיאון משואה לתקומה מגיל 10. שישי-שבת בין השעות 10:00-14:00. בתיאום טלפוני מראש.

מרכז “בארות בנגב” קיבוץ עלומים – 077-7295741 ימי שישי במסגרת שבת ישראלית ובהרשמה מראש.

*סיור “חולמים ולוחמים”
סיור חלוצי וציוני הנע בעקבות ההתיישבות היהודית בנגב, בימים ההם ובזמן הזה. בסיור נבקר ב-2 תחנות המשלימות יחד את הסיפור המרתק של קבוצת בארות יצחק שבמשך שנים הוצנע ונשכח. נתחיל בביקור מודרך באולם המורשת שבעלומים: תערוכת חפצים מספרים, הדרכה מקצועית ומיצג מולטימדיה. נמשיך באוטובוס של הקבוצה/באופניים/במכוניות או בטיול רגלי אל “אתר המגדל” – אתר המורשת הלאומי הנמצא בלב השדות של קיבוצנו.
משך הסיור: כשעה וחצי

סיור “קיבוץ של פעם”

בקיבוץ עלומים נעבור בין תחנות המספרות את סיפורה של התיישבות חקלאית, דתית ושיתופית בצל המלחמות, נסייר ליד רפת, בבתי האריזה, בחדר האוכל, בבית הכנסת ובבתי הילדים. בסיור נבקר בבית הכנסת, פעמון הקסאמים של רפי ועוד.. נשמע איך חיים בקיבוץ שיתופי ועל החיים בעוטף עזה. משך הסיור: כשעה וחצי

מצפה גבולות חוגג 80 בפעילות חלוצים לכל המשפחה – 077-7295743

מצפה גבולות חוגג 80 ומזמין אתכם להצטרף לחוויה, מתי בפעם האחרונה התחפשתם לחלוצים?  מתי בניתם בלבני בוץ? צוות מצפה גבולות מזמין אתכם לחוויה משפחתית קסומה. מצפה גבולות הינו אתר מרתק מראשית ההתיישבות הציונית בנגב. לבני הבוץ (אדובה) ממנו בנויים קירותיו וחומותיו של מצפה גבולות, חובקים בתוכם את סיפורו המאלף של היישוב הראשון בנגב המתחדש.

סיפורנו מתחיל במאי 1943 וממשיך עד היום. נשמע את סיפורה של ההתיישבות הראשונה בנגב נפתח את הממטרות הממחישות את מי הגשמים ונרטב במשחק מים, נלמד כיצד אגרו את מי גשמים וכיצד הביאו מים לנגב. נתנסה בסדנא חווייתית של בניית בלבני בוץ (אדובה) ממנו בנויים מבני האתר. נבקר במאפיית הלחם אשר שימשה את ראשוני המצפה בימי מלחמת העצמאות ונלמד על חיי החלוצים. הפעילות פתוחה  ללא תשלום ובהזמנה מראש, בכל שישי בשעות 10:00, 11:30 ושבת בשעות 10:30, 13:00, 14:30. מותנה בהזמנה מראש לחצו כאן.

מצפה גבולות חוגג 80 בפעילות חלוצים לכל המשפחה – 077-7295743

מצפה גבולות חוגג 80 ומזמין אתכם להצטרף לחוויה, מתי בפעם האחרונה התחפשתם לחלוצים?  מתי בניתם בלבני בוץ? צוות מצפה גבולות מזמין אתכם לחוויה משפחתית קסומה. מצפה גבולות הינו אתר מרתק מראשית ההתיישבות הציונית בנגב. לבני הבוץ (אדובה) ממנו בנויים קירותיו וחומותיו של מצפה גבולות, חובקים בתוכם את סיפורו המאלף של היישוב הראשון בנגב המתחדש.

סיפורנו מתחיל במאי 1943 וממשיך עד היום. נשמע את סיפורה של ההתיישבות הראשונה בנגב נפתח את הממטרות הממחישות את מי הגשמים ונרטב במשחק מים, נלמד כיצד אגרו את מי גשמים וכיצד הביאו מים לנגב. נתנסה בסדנא חווייתית של בניית בלבני בוץ (אדובה) ממנו בנויים מבני האתר. נבקר במאפיית הלחם אשר שימשה את ראשוני המצפה בימי מלחמת העצמאות ונלמד על חיי החלוצים. הפעילות פתוחה  ללא תשלום ובהזמנה מראש, בכל שישי בשעות 10:00, 11:30 ושבת בשעות 10:30, 13:00, 14:30. מותנה בהזמנה מראש לחצו כאן.

הגדת חבל ימית | דקל – 077-7295776

סיפור חבל ימית בנימה אישית, על החלטת משפחות להפריח את המדבר בצפון סיני, לבסוף לוותר על בית למען השלום, אך לא לוותר על הפרחת השממה ולהשקיע ברעיון החלוצי בשנית, בנגב המערבי. מותנה בהזמנה מראש

אתר ראשונה רוחמה – 077-7295778

אתר הראשונים אוצר בתוכו את ההיסטוריה של ההתיישבות היהודית בנגב בעת החדשה ואת חוסנו של העם במצבים קשים והתעקשותו לא לוותר על זכותנו על הארץ. ב-1912 הוקמה חוות רוחמה על אדמות רוחמה המדבריות, חלוצים צעירים יוצאי רוסיה באו למקום, עבדו, חפרו באר ונטעו עצים. מאז ועד 1936 נעשו שלושה ניסיונת ליישב את המקום ולחיות מחקלאות, ושלושתם לא צלחו. הטורקים היו מעורבים בפירוק ההתיישבות הראשונה, האנגלים התנכלו לשנייה, ולשלישית הרעו הבדואים, לאחר שנעזבה. מזג האוויר המדברי ואסונות טבע פגעו במקום. ב-1944 עלה על הקרקע גרעין של השומר הצעיר, ומאז קיים במקום יישוב פורח. גם בתקופת מלחמת השחרור היווה המקום מרכז לפלמ”ח. מותנה בהזמנה מראש לחצו כאן.

מוזיאון מורשת צאן ברזל צאלים – 077-7295777

המוזיאון מספר את סיפור המורשת הציונית והישראלית המתבטאת בעבודות מתכת של בית מלאכה ירושלמי קטן. סיפור משפחתי מרתק, שבאמצעות אלפי פריטים, סמלים, מטבעות, מדליות ותבליטי ברזל, ממחיש את ההיסטוריה של א”י, הציונות ומדינת ישראל, מתחילת המאה שעברה. אתר זה משתתף בפרויקט ‘שבת ישראלית’ ופתוח בשישי-שבת להדרכה ללא תשלום. 

רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדיםבואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.