שביל גזר הוא שביל המחולק ל 7 מסלולים באורכים שונים ואורכו הכולל כ 70 קילומטר. המסלולים עוברים בין אתרי אריאולוגיה, אתרי טבע, יערות, יקבים, בתי עסק כמו מסעדות וגלריות לאומנות בחבל ארץ – מועצה אזורית גזר. השביל סומן על ידי המועצה בעזרת שלטים בכל התחלה וסיום של מקטע. המקטעים כאן מתאימים להליכה, רכיבה על אופניים וחלקים גם לרכב. מועצה אזורית גזר ממוקמת בלב השפלה על הדרך בין ירושלים לתל אביב. מרחבי המועצה מהווה ריאה ירוקה ומקום ביתם של בעלי חיים רבים, יש כאן פרדסים, שטחי חקלאות רבים, כרמים ועוד. מקטעי שביל גזר:
מקטע 1: ממצפה משה שעיה לאנדרטת משבר לתקווה
המקטע הראשון של שביל גזר מתחיל את דרכו בנקודת תצפית על כל חבל ארץ גזר – מצפה משה שעיה ומסתיים באנדרטת משבר לתקווה. אורכו המלא של המקטע הוא 11.5 ק”מ. המקטע עובר בין מצפה משה שעיה, יער שעלבים, יער לח”י ויעד המגינים, אנדרטת הלח”י, אנדרטת ההתנדבות, מאגר איילון, גבעת הביצועים ואנדרטת משבר לתקווה. המקטע הוא קווי ולכן יש צורך בהקפצת רכבים.
משה שעיה ז”ל נהרג בתאונת עבודה כשעבד כפועל בניין. חבריו הקימו פינת הנצחה על תוואי שביל ישראל מתוך רצון להנציח את אהבתו הגדולה של שעיה לטיולים בישראל. מהמצפה אפשר לקבל נקודת תצפית לעבר יער לח”י ויער שעלבים. בנקודת תצפית יש אבן הנצחה עם פרטיו של משה, ספסלי נוף, נדנדה וגם שלט עם המשפט “אין אהבת הארץ בלא ידיעת הארץ ואין ידיעת הארץ בלא מגע בלתי אמצעי איתה, רק הרוא בעיניו כמה יפה היא עד כאב יוכל לאהוב את הארץ אהבה של ממש”.
מהמצפה ממשיכים על תוואי שביל ישראל דרומה אל יער שעלבים, מדובר על יער נטוע ומתוחזק על ידי קק”ל. במהלך חודשי הפריחה תוכלו להנות כאן ממרבדי פריחה שמקשטת את היער. יש כאן שרידים של מתקני חקלאות, גתות, שרידי בתי בד ועוד. מכאן פונים אל עבר מעבר תת קרקעי של הרכבת ולאחר מכן של כביש 1 (מעבר התת קרקעי של שביל 1 לאחר הגשמים עלול להיות מוצף) ומכאן השביל פונה ימינה (צפונה) ונפרד משביל ישראל.
השביל מוביל אותנו אל יער לח”י. מדובר על יער קטן שהוא נמצא בחלקו הצפוני של יער משמר איילון, יש כאן פינות חמד, פריחה בעונה, שרידי כפר עתיק ובתקופת פריחת השקדיות הכל פה פורח. בתוך היער תעברו דרך תצפית מאגר איילון שמלא רק בחורף, אנדרטה לחללי הלח”י ואנדרטת ההתנדבות. מכאן השביל ממשיך דרומה ועובר את כביש 424.
מכאן השביל מתמזג עם סימון שבילים שחור הפונה דרומה לכיוון גבעת הביצורים. הגבעה נמצאת מדרום לכפר בן נון ובעברה הייתה כאן משטרת לטרון שהייתה מאויישת על ידי כוחות הלגיון הירדני. בסופו של דבר נגיע אל צומת סימון שבילים שחור ירוק, מכאן פונה השביל מערבה (ימינה) עם הסימון שבילים הירוק אל עבר יער המגינים. בלב היער בסמוך למצפה בקוע ישנה אנדרטת משבר לתקווה, האנדרטה הזו מספרת את סיפורם המדהים של 436 ניצולי השואה ששרדו את מחנות ההשמדה ועלו ארצה אך נפלו בקרבות מלחמת העצמאות. למעשה כאן מסיים המקטע הראשון של שביל גזר.
מקטע 2: מאנדרטת משבר לתקווה ביער המגינים לגן לאומי תל גזר
המקטע השני של שביל גזר מתחיל את דרכו באנדרטת משבר לתקווה ביער המגינים ומסתיים בגן לאומי תל גזר. אורכו המלא של המקטע הוא כ 5.5 ק”מ. המקטע עובר ביער המגינים, אבן גזר, מחצבות עתיקות, חורשות החרובים, עין ירדא, גתות עתיקות, גן לאומי תל גזר. המקטע הוא קווי ולכן יש צורך בהקפצת רכבים. מהאנדרטה צועדים דרומה ולאחר כ 300 מטרים פנים ימינה (לכיוון מערב) עד להגעה לאבן גזר. הסלע שכאן הוא מלפני 3000 שנה עליו חרוט המשפט “תחום גזר” והמילה “אליוקיס” ביוונית עתיקה. ממה שניתן להבין מדובר על שמו של בעל הקרקעיות שבנה מושבה יוונית לצד היישוב היהודי – גזר העתיקה.
מהאבן נצעד צפונה על עד להגעתנו למיזוג שביל העפר עם שביל בסימון שחור. השביל השחור יוביל אותנו היישר אל מחצבות עתיקות. ממש באיזורם אפשר לראות סימנים של כריית הסלע. לאחר הביקור במחצבות העתיקות נפנה ימינה עם השביל השחור עד להגעה לצומת סימון שבילים שחור כחול. כאן נפנה שמאלה עם הכחול שיוביל אותו עד מהרה לעין ירדא. עין ירדא היא בריכה בנויה מאבני גזית ומעלה עץ תאנה שמספק צל רב. הבריכה מלאה בחורף ורייקה בקיץ.
איזור הבריכה משמש גם כאתר הנצחה שמוקדש לזכרו של איתי שטיינברג בן מושב כרמי יוסף שנפל במלחמת לבנון השנייה. מכין ירדא נצעד על השביל האדום שמאלה ולאחר כ 150 מטרים נפנה ימינה ונעלה לכיוון תל גזר. תל גזר הוא אתר עתיקות הנמצא בסמוך ליישוב כרמי יוסף. בטיול שלכם בתל גזר תוכלו לחזור אחורנית בזמן אל מגוון של עתיקות שנמצאו כאן החל מהתקופה הכלקוליתית ועד לתקופה הרומית. יש כאן גם שרידים מהתקופה הכנענית והישראלית שבהן היתה העיר גזר עיר מרכזית וחשובה מאוד בעקבות מיקומה האסטרטגי. למידע מלא על גן לאומי תל גזר לחצו כאן.
מקטע 3: מסלול סובב מושבים מעין ירדא דרך לב המועצה ועד לגן לאומי תל גזר
המקטע השלישי של שביל גזר מתחיל את דרכו בעין ירדא ומסתיים בגן לאומי תל גזר. אורכו המלא של המקטע הוא כ 14 ק”מ. המקטע עובר בעין ירדא, גבעות החרובים והכלניות, טיילת כביש 424, בית הבד הישן והבוסתנים הסמוכים ותל גזר. המקטע הוא קווי ולכן יש צורך בהקפצת רכבים ניתן להפוך אוות למעגלי. מעין ירדא נצעד על השביל האדום שמוביל אותנו מזרחה לכיוון גבעות החרובים. ממש כאן מדי שנה לאחר הגשמים תוכלו להנות ממרבדים של כלניות ואלפי פרגים. מכאן נצעד עם השביל לכיוון כפר בן נון, נחצה אותו עד להגעה לטיילת כביש 424 בסמוך למשמר איילון.
בטיילת נמשיך עד לכביש גזר בית חשמונאי. נחצה את הכביש לכיוון תחנת הדלק ורגע לפני שנגיע אליו נפנה ימינה אל הפארק. הפארק הוא המשך ישיר של הטיילת.ממשיכים עם הטיילת עד לכביש עזריה – יד רמב”ם שם נפנה שמאלה ומשיך ישר על המדרכה לאורך הכביש. כנגיע אל הכניס ליד רמב”ם נפנה שמאלה ונרד לשטח. מכאן השביל עובר דרך השדות והמשקים ואיתו נתקדם לכיוון עזריה. רגע לפני המפגש עם סוף רחוב דרך המכבים נפנה דרומה ונלך עם השביל שעובר בסמוך לקיבוץ גזר ובית עוזיאל עד להגעה למטעי הזיתים שנמצאים למרגלות תל גזר.
מקטע 4: מסלול טיול בדרך היין של גזר
המקטע הרביעי של שביל גזר מתחיל את דרכו בחניית יקב ברבדו או בשמו הנוסף חניון בין הכרמים ומסתיים בשמורת עינות גבתון. אורכו המלא של המקטע הוא כ 11 ק”מ. המקטע עובר בכרמים, מצפה טל, שדרות הוושינגטוניות, יער חולדה, בית הרצל, אנדרטת עבודה והגנה, קו השילוח, גשר נחל השלושה ושמורת עינות גבתון. מדובר על מסלול קווי לכן יש צורך בהקפצת רכבים.
מיקב ברבדו נצעד עם שביל העפר מזרחה ומיד פונה ימינה לכיוון דרום. השביל עובר בין השדות והכרמים עד שמגיע לפניה חדה ימינה. משם נצעד כ 500 מטרים עד להגעה למצפה טל. מצפה טל הוקם לזכרו של סגן טל צמח שנפל בעת שירותו הצבאית בשנת 2002. מכאן תוכלו לקבל נקודת תצפית יפה על נופי האיזור וזה מקום מצוין לעשות בו עצירת פיקניק.
מכאן נמשיך לצעוד דרומה דרך שדרת הוושינגטוניות – מדובר על שדת עצי דקל מסוג וושינגטוניה חסונה, הדרך תוביל אותנו לכיוון בית הרצל ביער חולדה. ברוכים הבאים ליעד הראשון שניטע על ידי קק”ל יער חולדה. כאן נגיע אל אנדרטת עבודה וגבורה לזכרם של מגיני חולדה מול ההתקפה בליל כ”ח באב. יש כאן 3 דמויות: אפרים צ’יזיק שהיה מפקד חולדה, אחותו שרה צ’יזיק ולזכרם של שאר נופלי מערכות ישראל. מכאן ממשיכים לכיוון מערב לצד השביל שצמוד לכרמים, משמאלנו אפשר לראות את “קו השילוח” קו מים שהונחו כאן במבצע חשאי שהזרימו מים לירושלים הנצורה.
מכאן נצעד צפונה לכיוון נחל השלושה. השביל מתעקל מעט שמאלה מסביב לחולדה וממשיך מערבה לכיוון חורשת אקליפטוסים. ממש כאן עובר נחל השלושה ועובר מעליו “גשר השלושה”. מכאן נמשיך בצעידה מערבה, נעבור מעבר תת קרקעי תחת מסילת הרכבת ואז ממשיכים לעוד מעבר מתחת לכביש 6 ומיד אחריו פונים ימינה לכיוון צפון עד להגעה לשמורת הטבע עינות גבתון.
בשמורה נחפשים נופי ביצות מפתיעים, בתי גידול לחים של מגוון בע”ח שמתקיימים כאן ותל מקראי ממנו תצפית יפה אל האזור. שמורת מעיינות גיבתון, שגודלה כ -80 דונם, שוקמה והונגשה לקהל המטיילים לאחר שיפוץ ושיקום אינטנסיבי של מספר שנים. השמורה נפתחה למבקרים במהלך חודש ינואר 2023. בעינות גיבתון עובר מסלול טיול מעגלי וקצר שמתאים לכל המשפחה. בשמורת הטבע עינות גבתון נטפס על תל מלוט.
מקטע 5: מסלול טיול קליל מעיינות גבתון ועד בית הבאר בגני הדר
מקטע החמישי של שביל גזר מתחיל את דרכו משמורת עינות גבתון ומסתיים בסמוך לגני הדר וכפר ביל”ו. אורכו המלא של המקטע הוא כ 5 ק”מ. המקטע עובר בשמורת עינות גבעתון, מאגר יציץ, בית הבאר של רמות מאיר וגני הדר. מדובר על מסלול קווי לכן יש צורך בהקפצת רכבים. אם כי אפשר להפוף אותו למעגלי בעזרת חזרה עם שביל גזר ממקטע 6 לעיינות גבתון.
מחורשת האקליפטוסים בשמורת עינות גבתון נצעד מערבה ונעבור דרך מנהרה תת קרקעית – צריך לקחת בחשבון כי המנהרה תפקידה להוביל מים מהמעיינות לכיוון יציץ ולכן קטע זה מחייב הליכה במים. כאשר מפלס המים גבוה לא ניתן לעבור במנהרה. מרגע המעבר במנהרה נפהה שמאלה ומיד ימינה ונצעד לצד החממות של המושב. כאשר נגיע אל צומת T נפנה ימינה ואז שוב שמאלה אל הגשר העובר מעל לתעלת הניקוז. בשלב זה נכנס אל תוך המושב ונפנה שמאלה, נחצה את הכביש ונמשיך בהליכה על דרך העפר ממול.
בשלב זה השביל יוציא אתכם מהמושב ויגיע אל המאגר החדש מאחורי יציץ. מטרת המאגר לאגור את מי הגשמים ולהשתמש בהם לצורכי חקלאות. בשל ההצפות שפקדו את האיזור בשנים האחרונות הוחלט על הקמת המאגר בפתרון. מכאן נמשיך צפונה לצד הפרדסים עד שנגיע אל השביל ההיקפי של רמות מאיר. נפנה כאן שמאלה ומיד ימינה עם השביל המתעקל שיחזיר אותנו אל צומת T. כאן אנחנו נמשיך ישר (לא לפנות שמאלה) ונגיע היישר אל בית הבאר הנטוש של רמות מאיר וגני הדר. מכאן נמשיך עם השביל מערבה ונפנה צפונה לשביל רחב עד שפוגשים את שביל גזר המגיע מכיוון רמות מאיר וגני הדר.
מקטע 6: מסלול טיול משמורת הטבע עיינות גבתון לתל בטיח
מקטע השישי של שביל גזר מתחיל את דרכו משמורת עינות גבתון ומסתיים בתל בטיח – סתריה. אורכו המלא של המקטע הוא כ 7 ק”מ. המקטע עובר בשמורת הטבע עיינות גבתון, תחנת נען הישנה, בפרדסים, שמורת הצבעונים ברמות מאיר (לשעבר) וחורשת תל בטיח. מדובר על מסלול קווי לכן יש צורך בהקפצת רכבים.
משמורת הטבע עיינות גבתון נצעד צפונה עד לתחנת הרכבת הישנה של נען. תחנת הרכבת הישנה של נען היא שריד מקווי הרכבת המנדטורים שהיו כאן בארץ ישראל. לצד המבנה יש שרידי מגדל מים שהיו פועל לצד התחנה שמטרתו הייתה למלא את דוד המים של קטר הקיטור. פסי הרכבת שכאן כיום בשימוש רכבת ישראל ולכן אין לצעוד על המסילות. מיד לאחר התחנה נפנה שמאלה לכיוון הפרדסים ונלך לאורכם מערבה.
מה שהכי בולט לאורך מועצה איזורית גזר הם מטעי הפרדסים שכאן. מכאן ממשיכים לצעוד מערבה עד להגעה לכביש בו נפנה ימינה ומיד שמאלה עד להגעה לכביש המחבר בין רמות מאי לגני הדר. מיד נפגוש בשלט שמורת הצבעונים של רמות מאיר. שמורת הצבעונים היא שמורה קטנה ובה בעבר הלא רחוק היו פורחים מרבדי צבעוניים שלצערנו נכחדו לגמרי מכאן.
הה שכן תמצאו כאן זה פרחי בר נוספים שגדלים כאן וחיות שבחרו בשמורה הקטנה לביתם. מכאן ממשיכים מערבה עד להגעה לצומת T שם נפנה ימינה עד לכיכר. בכיכר פונים לכיוון קריית החינוך סתריה שבה יש את כל מוסדות החינוך של האיזור. נצעד על המדרכה עד למפגש עם שער ובו נפנה ימינה לכיוון קיבוץ נען. בתוך הקיבוץ ממשיכים עד לשער מטעי האבוקדו עד להגעה לחץ השקמה הגדול.
מעץ השקמה ממשיכים לצעוד אל הפרדס אותו חוצים ובסופו מגיעים אל כביש הגישה האחורי של סתריה לצד שער חשמלי. כאן הגענו אל נקודת הסיום של מקטע זה “חורשת תל בטיח”. כאן יש חורשת אקליפטוסים נהדר למי מכם שמחפש פינת חמד לפיקניק. ממערב לחורשה מתנשא לגובה של 107 מטרים מעל פני הים תל בטיח – שמו ניתן לו על שם האבבטיחים שגידלו במקום.
מקטע 7: מסלול טיול כפרי בין שני יישובים – קיבוץ נצר סרני ומושב ישרש
מקטע השביעי והאחרון של שביל גזר מתחיל את דרכו בישרש ומסתיים בנצר סרני. אורכו המלא של המקטע הוא כ 7 ק”מ. המקטע עובר בשלולית החורך, גבעת השיטה המלבינהף, נצר סרני וישרש. מדובר על מסלול מעגלי.
נתחיל את המקטע השביעי והאחרון מרחוב חרוד, כאן נצעד דרומה בשביל עפר עד להגעה לחורשת האקליפטוסים ובה נפנה ימינה לכיוון מערב. אם תגיעו לכאן לאחר הגשמים כבר מרגע הפניה ימינה תוכלו לפגוש את שלולית החורף. אז מה זה בעצם שלולית חורף או בריכת חורף? מקווה מים שמתמלא לאחר הגשמים בחורף ולאחר מכן הוא מתייבש בהדרגה ככל שמזג האוויר מתחמם. כדי שמאגר מים יוגדר כבריכת חורף הוא צריך להיות מאופיין באדמה שמאפשרת למים להחזיק זמן ארוך עד להתייבשות (מספר חודשים) כדי לאפשר היווצרות של מערכת אקולוגית תקינה.
בריכות החורף אופייניות בעיקר לאיזורים עם אקלים ים תיכוני. המים הנאגרים בבריכות החורף מאופיינים בצמחייה ייחודית ומהווים בית גידול ליצורים חיים מגוונים. יש הקוראים לשלוליות החורף גן עדן של החי והצומח. משלולית החורף נמשיך מערבה דרך הפרדס עד לפני ימינה (צפונה), מכאן ממשיכים עד להגעה לגבעת השיטה המלבינה. גבעת השיטה המלבינה היא גבעת כורכר שממנה ניתן לקבל נקודת תצפית יפה על איזור המטעים והפרדסים שכאן. על גבי הגבעה יש עצי שיטה מלבינה עתיקים וזה מקום מקסים לפיקניק. מכאן נצעד צפונה עד ואז ימינה לשביל שיחזיר אותנו חזרה לישרש.
טרם יציאתכם לאחד מהמקטעים מומלץ להצטייד במים, כובע, קרם הגנה, לבוש ממתאים לעונה. צריך לקחת בחשבון שהמסלולים ברובם חשופים לשמש לכן לא מומלץ בימים החמים, עונות מומלצות לביקור חורף ואביב. בנוסף יש לקחת תיק גב נוח, פנס ומפת סימון שבילים של שביל גזר או להשתמש באפליקצית ניווט. וזכרו – השאירו את הטבע נקי יותר ממה שקיבלתם אותו. במידה ויש שאלות או דיווחים על מפגעי בטיחות ניתן לפנות למוקד המועצה במספר 08-9274001. רגע לפני היציאה למסלול ניתן לבקר באתר הרישמי של המועצה לעדכונים נוספים – לחצו כאן.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024