יער החמישה משקף מורשת היסטורית חשובה באזור. בתחילת שנות השלושים קק”ל יזמה את נטיעת היער שסיפקה תעסוקה לתושבי מעלה החמישה וקרית ענבים. כיום, היער משמש כריאה ירוקה המקיפה את היישובים הר אדר, מעלה החמישה, נווה אילן ואבו גוש – עדות חיה למורשת המייסדים. המסלול המוצע מוביל מהר אדר אל בית העלמין הצבאי בקרית ענבים. אורכו המלא של השביל כ 2.4 ק”מ והוא נחשב לדרגת קושי קלה עד בינונית.
שביל תש”ח מתחיל את דרכו קרוב לכניסה אל הישוב הר אדר ברחבת עפר גדולה. שם גם נמצא מתחם המכונה “יער הטוטם”, המציג יצירות אמנות ייחודיות מעץ ואבן. התושבים המקומיים יצרו את הפסלים בהדרכת האמן אמיר באומפלד. בין היצירות הבולטות ניתן למצוא את “עץ הבריאה” – טוטם מגולף ארוך, ואת “האדם והטבע” – פסל מרהיב שנוצר מגזע איקליפטוס ענק שמקורו בחדרה. הפרויקט כולו הוא תוצר של שיתוף פעולה בין התושבים, קק”ל והמועצה המקומית.
בצד הצפוני של רחבת העפר ישנו עמוד עץ עם סימון שבילים שחור שמכניס את המטיילים היישר אל תוך היער. בתחילת הדרך עוברים דרך יער אורנים נטוע המשולב בצמחייה מקומית כמו אשחר ארצישראלי, קידה שעירה ולוטם שעיר ובהמשך תראו גם את עצי האלון מצוי ואלה ארצישראלית. לאחר כ 400 מטרים מתחילת המסלול נראה מצד ימין לכביש את משלט הסנטוריום.
הרכס שבו עובר המסלול מספר סיפור היסטורי מרתק. בשנת 1920, הוקם קיבוץ קרית ענבים בתחתית ההר, סמוך למעיין א-דילב (כיום באזור עין חמד). האזור נבחר בזכות האוויר הצח שלו, שנחשב אידיאלי להקמת מוסדות הבראה. אירועי תרפ”ט ב-1928 הובילו להצבת תצפיתן בפסגת הגבעה. בשל חשיפת השומרים לסכנה תחת השמש הקופחת בהרים החשופים, הוחלט להסב מחסן של קק”ל לעמדת שמירה מבוצרת (פילבוקס). עמדה זו, שעומדת עד היום ליד מלון מעלה החמישה, שימשה מודל ל-400 מבנים דומים שהוקמו ברחבי הארץ.
בהמשך השביל המסומן בשחור, ניצב מבנה בטון גבוה עם פסל צבי צהוב בראשו. זוהי “עמדת הסנטוריום”, חלק ממערך ההגנה של קרית ענבים. העמדה, שהייתה חשופה לתצפית מגבעת הרדאר, נחשבה למסוכנת במיוחד. במקום זה נפל ישראל שפירא (זוסיה), חבר הקיבוץ. בשנות השבעים, משפחתו שיתפה פעולה עם הפסל מיכאל כץ ליצירת “הצבי ישראל” לזכרו. ב-2010, לאחר שהפסל המקורי התבלה, הוצב במקום העתק משופר ביוזמת קק”ל. המסלול ממשיך במורד בזיגזג מתון ולאחר כ 600 מטרים מגיע לצומת שבילים שחור אדום. הדרך האדומה היא דרך ג’יפים המגיעה עד למבשרת ציון. נמשיך ישר עם השביל השחור ולאחר הליכה של כ 600 מטרים במגמת ירידה נגיע אל בית העלמין הצבאי של קרית ענבים.
בית העלמין הצבאי בקרית ענבים, שהוקם בינואר 1948, מהווה אתר הנצחה משמעותי לחללי מלחמת העצמאות. במקום קבורים 153 לוחמים, רובם מחטיבת הראל וחטיבת עציוני שנפלו במערכה על ירושלים. במרכז בית העלמין ניצב מגדל אבן ייחודי שתכנן האמן מנחם שמי, אביו של אהרון שמי שנפל בקרב ליד בית שמש. המגדל, שנחנך ב-1951, נושא את סמל הפלמ”ח וכולל חדר הנצחה המתעד את סיפורי הנופלים. על קירותיו חקוקים שמות המבצעים בהם השתתפה החטיבה. המבקרים מתבקשים לשמור על כבוד המקום.
למעשרה ברחבת הכניסה אל בית העלמין מסתיים מסלול תש”ח למי שרוצה להאריך את המסלול יכול להתחבר מכאן אל שביל מורשת (מופיע בצבע צהוב במפה למעלה). במלאת מאה שנה להקמת קיבוץ קריית ענבים בדרך העולה לירושלים בהרי יהודה, נחנך בשנת 2020 שביל מורשת ייחודי. המסלול, שנוצר בשיתוף פעולה בין הקהילה המקומית לקרן הקיימת לישראל, מקיף את שולי היישוב ומציג מארג מרהיב של נופים מגוונים. יש הקוראים לשביל “שביל סובב קריית ענבים” שמו הרישמי הוא “שביל מורשת”. לאורך השביל, המסומן בשלטי עץ של קק”ל, נחשפים המטיילים לשילוב מרתק בין יערות נטועים, נופי בראשית, כרמי יין פוריים ואתרים היסטוריים המספרים את סיפורו של הקיבוץ הוותיק.
מדובר על מסלול קווי המצריך הקפצת רכבים. כדי להגיע לתחילת המסלול תוכלו לרשום בוויז: הר אדר או לחצו כאן לנקודת וויז וכ 300 מטרים לפני עמדת השמירה נפנה ימינה אל רחבת העפר ותחילת המסלול. כדי להגיע לסיום המסלול תוכלו לרשום בוויז: בית הקברות הצבאי בקריית ענבים או לחצו כאן לנקודת וויז. למי מכם שרוצה לשלב את שביל התש”ח עם שביל המורשת יכול להחנות את הרכב כאן.
רוצים עוד הצעות לטיול באזור הזה?
אנדרטת חטיבת הראל בהר אדר בגבעת הרדאר – אנדרטת חטיבת הראל בהר אדר בגבעת הרדאר היא אתר ההנצחה המרכזי לזכרם של לוחמי חטיבת הראל. האנדרטה ממוקמת בישוב אדר שנמצא במועצה מקומית הר אדר. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
מסלול הסטף הר איתן – בסטף יש כמה מסלולי טיול ברמות קושי שונות. במהלך המסלול אותו אנחנו עשינו פוגשים מעיינות וגם ניקבה שניתן לזחול בתוכה והיא אטרקציה נהדרת לילדים. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שביל מורשת – במלאת מאה שנה להקמת קיבוץ קריית ענבים בדרך העולה לירושלים בהרי יהודה, נחנך בשנת 2020 שביל מורשת ייחודי. המסלול, מקיף את שולי היישוב ומציג מארג מרהיב של נופים מגוונים למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שמורת הטבע נחל חלילים – נחל חלילים מספק לנו חוויה של טיול משפחתי וקליל בנוף מקסים. הטיול בנחל חלילים יוצא מבין השכונות של העיר מבשרת ציון. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
גן לאומי עין חמד – בדרך העולה אל ירושלים נמצא הגן הלאומי עין חמד. בין תעלות והבריכות שנחל כסלון יוצר כאן תוכלו למצוא מסלולי טיולים קצרים ונחמדים עם המון צל לצד הסיטוריה ומורשת. למידע מלא על המקום ודרגי הגעה לחצו כאן.
מאגר וסכר בית הזית – אגר בית זית הוא אגם מלאכותי באזור הרי ירושלים, ליד ישוב בית זית, והוא חלק מערוץ נחל שורק. האגם מתמלא במים בעונת החורף לאחר הגשמים. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
עין המסייעת 7020 – מזרחית למושב בית נקופה נובע מעיין שכבה בשם עין המסייעת 7020. עין המסייעת שופץ ושוקם על ידי לוחמים של פלוגת המסייעת גדוד מילואים 7020 בעזרת תושבי נקופה ומתנדבים נוספים. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
אתר לאומי הקסטל – אתר הקסטל הוא האתר בעל חשיבות אסטרטגית גדולה במלחמת העצמאות כדי לפנות את דרכם של השיירות לירושלים. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שמורת טבע המסרק – שמורת טבע המסרק היא שמורה קטנה שמציעה טיול מעגלי, קצר, בתוך חורש ים תיכוני מוצל לצד תצפיות ופריחה צבעונית עונתית. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
גן לאומי עיינות תלם פארק הארזים – עמק הארזים שהוא חלק נכבד מפארק ירושלים מרכז בו לא מעט מקומות מעניינים לטיול – גשרים תלויים, משחקים בנויים מאבן, מסלולי הליכה ומעיינות. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2024