מקטע מספר 10 של שביל הגולן מתחיל בחניון לילה דליות, עובר דרך מזרעת קונייטרה, דרך שרידי דרך רומית עתיקה, תצפית מדהימה על מאגר סמך המוכר גם מאגר רוויה, הולך לצד נחל סמך שהוא הנחל הארוך מבין הנחלים ברמה, מגיע עד לגשר הסורי ומסתיים בעין קשתות. מה תראו במהלך המסלול?
חניון דליות
מבין החניונים הגדולים שתמצאו ברמת הגולן: יש כאן לא מעט ספסלי פיקניק תחת העצים, עמדות מנגלים, שטחים מסודרים להקמת אוהלים ואפילו מגני רוח. ממש מכאן תוכלו לצאת למספר מסלולים או סתם לבחור בחניון לטובת פיקניק משפחתי. למידע מלא על המקום לחצו כאן.
מזרעת קוניטרה
כפר סורי נטוש, אפשר לראות את המבנים שלו עוד מצומת דליות. סביבו יש לא מעט מוצבים עם תעלות קשר חפורות.
נחל סמך ומאגר סמך – מאגר רוויה
נחל סמך הוא הארוך ביותר מבין נחלי רמת הגולן, שני יובליו העיקריים הם נחל אל על ונחל סמך. הנחל מכונה גם “נחל הדגים” והמים שלו נאגרים במאגר רוויה.
הגשר הסורי
הגשר הסורי מהווה עדות אילמת אך רבת עוצמה לאחד המיזמים ההנדסיים השאפתניים ביותר שתוכננו באזורנו במחצית המאה ה-20. בשנת 1964, ממשלת סוריה יזמה פרויקט תשתית מורכב ורחב-היקף שמטרתו הייתה להטות את מי נהרות הבניאס והחצבני – מקורות המים העיקריים של נהר הירדן – אל תוך רמת הגולן ומשם להזרימם לנהר הירמוך. מטרת הפרויקט הייתה כפולה: הן לספק מים לאזורים צחיחים בסוריה והן למנוע את זרימת המים לכנרת ולישראל, כחלק ממאבק על משאבי המים באזור.
הגשר המרשים שניצב כיום בערוץ נחל סמך היה אחד ממספר מבני תשתית שתוכננו ונבנו כחלק ממערכת ההטיה המורכבת. המבנה מצטיין באיכות הבנייה יוצאת הדופן שלו, בתכנון ההנדסי המוקפד ובביצוע המדויק שמשקף את החשיבות שייחסו הסורים לפרויקט זה. מה שמעורר התפעלות מיוחדת הוא המיקום המרוחק והמבודד של הגשר – מבנה הנדסי מרשים שניצב בלב שממה, רחוק מיישובים, דרכים ראשיות או תשתיות אחרות.
קשתות האבן המסותתות בקפידה, עמודי התמיכה המוצקים והמראה האדריכלי ההרמוני של המבנה כולו מעידים על השקעה עצומה של משאבים, מחשבה ועבודת כפיים מיומנת. האסתטיקה של הגשר אינה נופלת מהפונקציונליות שלו – המתכננים והבנאים הסורים הקפידו לא רק על עמידות המבנה אלא גם על מראהו החיצוני, דבר המשקף את חשיבותו התרבותית והסמלית מעבר להיבט הטכני.
פרויקט הטיית המים לא הושלם לבסוף בשל מתקפות של חיל האוויר הישראלי על אתרי הבנייה בשנת 1965 בזכותו של אלי כהן, כחלק מהמאבק על מקורות המים באזור שקדם למלחמת ששת הימים. הגשר הסורי נותר כמונומנט בודד ואילם לתוכנית שלא הוגשמה, עדות אבן לשאיפות גאופוליטיות והנדסיות שלא יצאו לפועל.
כיום, הגשר הסורי מהווה אתר מורשת היסטורי ואטרקציה תיירותית ייחודית ברמת הגולן. המראה של המבנה האדריכלי המרשים המתנשא מעל ערוץ הנחל, על רקע נופי הבזלת הקדומים והשממה הטבעית של האזור, יוצר תמונה סוריאליסטית כמעט – עדות אנושית בודדת במרחב טבעי פראי. מטיילים רבים מגיעים למקום כדי להתפעל מהמבנה עצמו, מהנוף הסובב אותו, ומהסיפור ההיסטורי-פוליטי המרתק הטמון בו, המהווה פרק משמעותי בסכסוך המים המתמשך במזרח התיכון.
עין קשתות
אומנם שביל הגולן לא נכנס אל תוך האתר אבל אם אתם מגיעים לכאן אל תפספסו את הביקוש באתר עין קשתות או בשמו השני אום אל קאנטיר. מדובר על אתר ארכיאולוגי שמוכר כאתר מורשת לאומי. האתר ממוקם בדרום רמת הגולן ליד מושב נטור. בעין קשתות למעשה נתגלה כפר יהודי ובו בית כנסת מרשים מתקופת התלמוד. זהו אחד מבין 30 כפרים יהודיים שפעלו כאן בתקופת התלמוד. רעידת אדמה חזקה מאוד שהתרחשה כאן באיזור שנת 749 החריבה את מבנה בית הכנסת ואת הכפר כולו ולמעשה מאז ועד היום לא יושב שוב. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחץ כאן.
עין קשתות - אום אל קאנטיר - חזרה אל העבר
למי שצולח את שביל הגולן ללא לינה:
את הרכב הראשון תוכלו להחנות על פי הוויז: חניון דליות.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו– יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.