מצודת הונין, המוכרת בשמה העתיק כשאטו נף (פירושו “המצודה החדשה” בצרפתית), מהווה עדות אדריכלית מרתקת לתקופות היסטוריות שונות במרחב הגלילי. מבנה מבוצר זה, שהוקם במאה ה-12 (בשנת 1107) על ידי הצלבנים, שימש כנקודת הגנה אסטרטגית על ציר המסחר המרכזי שקישר בין דמשק וצור, וחצה את האזור הצפוני של הממלכה הצלבנית.
ההיסטוריה של המצודה רצופה במאבקי שליטה בין כוחות שונים. בשנת 1167 נכבשה לראשונה על ידי נור א-דין, אולם שליטתו במבנה הייתה קצרת מועד. מאוחר יותר, אלמלך אלעאדל, אחיו של הסולטן המפורסם צלאח א-דין, הצליח להשתלט על המצודה לאחר מצור ממושך שנמשך כחצי שנה. למרות ניסיון לשקם את המבצר בשנת 1240, גורלו נחרץ כאשר בשנת 1266 נהרס באופן משמעותי על ידי ביבארס הממלוכי, מהלך שסימל את סוף התקופה הצלבנית במרחב.
בתקופת שיא פעילותה, המצודה התפרשה על שטח מרשים של כ-70 על 90 מטרים, כשהיא מוקפת בחפיר הגנתי רחב במיוחד שהגיע במקומות מסוימים לרוחב של 14 מטרים. מיקומה האסטרטגי על רכס הרי נפתלי, בגובה של כ-625 מטרים מעל פני הים, העניק לה שליטה מלאה על עמק החולה הנמצא כ-400 מטרים מתחתיה. עמק זה שימש כקו גבול טבעי בין ממלכת ירושלים הצלבנית לבין האזורים שהיו תחת שליטה מוסלמית.
המאה ה-18 הביאה עמה תחייה מחודשת למבנה העתיק, כאשר על שרידי המבצר הצלבני הוקם מבנה חדש, ככל הנראה ביוזמת אציל שיעי מקומי, כחלק מהתחדשות היישוב הונין. במסגרת שיקום זה, נבנה שער הכניסה המרשים שניתן לראות כיום, והחומות שופצו ושולבו בהן חרכי ירי. אולם, רעידת האדמה הקשה של שנת 1837 גרמה לנזק משמעותי למבנה המחודש, ובשנים שלאחר מכן, תושבי הכפר הערבי הונין פירקו חלקים מהמצודה והשתמשו באבניה לבניית בתיהם. הכפר עצמו ננטש בשנת 1948 במהלך מלחמת העצמאות, ובסמוך אליו הוקם מושב מרגליות הקיים עד היום.
אחד האוצרות הנסתרים של המצודה הוא בור המים המיוחד הנמצא בה. כאשר נכנסים מהכניסה הראשית בצד הדרומי של המבצר, מגיעים לחלל גדול ומקורה שממנו מסתעפים מספר חדרים. בחדר הצפון-מזרחי, שתקרתו התמוטטה ברבות השנים, ניתן למצוא בור מים עמוק הצמוד לקיר הצפוני. המיוחד בבור זה הוא שהוא מלא במים קרירים לאורך כל השנה, אפילו בשיא הקיץ החם. סולם ברזל המותקן בתוך הבור מאפשר למבקרים הנועזים לרדת ולהתרענן במי הבור, חוויה מרעננת במיוחד בימי הקיץ הלוהטים.
מבקרים במצודה יכולים ליהנות לא רק מההיסטוריה העשירה ומהאפשרות לטבול במי בור המים הקרירים, אלא גם מהנוף המרהיב הנשקף ממנה. מגג המצודה ניתן לצפות על עמק החולה הפרוש למרגלותיה ועל האזורים הסמוכים של דרום לבנון. הביקור במקום מאפשר חיבור ייחודי בין היסטוריה, ארכיאולוגיה ונופי טבע מרהיבים.
למרות חשיבותה ויופייה, המצודה סובלת מהזנחה ואינה מתוחזקת כראוי על ידי גוף רשמי כלשהו, עובדה המעיבה על חוויית הביקור ועל שימור האתר לדורות הבאים. הגישה למצודה כרוכה בטיפוס על סלע המוביל לפתח הראשי, וממנו ניתן להגיע לחדר המרכזי וממנו לחצר רחבת ידיים. בצד השמאלי בקצה החצר ניצבת קורת עץ המסמנת את פתחו הצר של בור המים, וממנו מוביל שביל אל גג המצודה, ממנו נשקף הנוף המרהיב של האזור כולו. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: מצודת הונין.
מה עוד כדאי לעשות באיזור?
מצפה חוסיין – בהרי נפתלי בגובה של כ 700 מטרים מעל פני הים, בין קיבוץ יפתח לקיבוץ מנרה הוקם מצפה חוסיין. אם אתם מחפשים נקודת לתצפית על הזריחה – זה המקום! למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
מצפור יפתח ומצודת כ”ח – 2 נקודות תצפית קרובות אחת לשנייה שנותנות נקודת תצפית לכיוון הרי הגולן, עמק החולה והחרמון. נקודות מעולות למי שמחפש נקודה לפיקניק משפחתי. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
גן לאומי תל קדש – תל קדס – בביקור שלנו בגליל העליון נחשפנו לאתר ארכאולוגי מבין החשובים באיזור – גן לאומי תל קדש. התל הוא מבין הגדולים בגליל העליון ולמרגלותיו נובע עין קדש. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
נחל דישון ונחל אביב – טיול בין מצוקי הנוף של הגליל – נחל דישון זורם בגליל העליון והוא אחד מהנחלים הארוכים שבגליל. הנחל זורם רק לאחר הגשמים והוא מתחיל את זרימתו בהר מירון ונשפך בסופו אל נהר הירדן. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
אגם חי ביראון – אגם החי הוא אתר תיירות ואטרקציה מגניבה לקטנטנים, יש כאן מרחבי דשא לעשות פיקניק, מתקני משחקים כמו נדנדות, פארק חבלים קטן, שולחנות פיקניק ועוד למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
אגמון החולה – אגמון החולה הוא פארק צפרות שנמצא בעמק החולה. הפארק משמש כתחנת נדידה עבור מינים רבים של ציפורים והוא מעניין במיוחד בתקופות הנדידה. הפארק מתפרס על פני שטח גדול של כ-9 ק”מ. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שמורת הטבע החולה –שמורת הטבע הראשונה בישראל! היא אולי מפורסמת בעיקר בשל סיפור ייבוש הביצות בשנים הראשונות לקום המדינה. כיום היא משמשת כמרכז נדידה ענק עבור עופות וציפורים ממינים שונים המגיעים לכאן מכל קצוות העולם ומדובר בשמורה פשוט מקסימה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
טיילת עמי – בין שדה נחמיה לכפר בלום, בצמוד לגשר יוסף, תוכלו להיכנס אל אחת הדרכים היפות באזור – טיילת עמי – שמוכרת גם בשמה טיילת הירדן. הטיילת, כפי ששמה מרמז, עוברת כולה לצד נהר הירדן וזה עיקר הקסם שלה. למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
שמורת הטבע נחל עיון – בנקודה הכי צפונית בארץ, ממש בצמוד לעיר מטולה, מצאנו מסלול מדהים ביופיו – מסלול שמורת נחל עיון. הרבה מכירים את המקום גם בשם מפל התנור, שהוא המפל המרשים והגבוה ביותר שזורם בשמורה מגובה של 30 מטרים! למידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2025