צפייה בשיטפון היא חוויה עוצמתית אך יכולה להיות גם מסוכנת, לכן צריך לדעת היכן אפשר לראות שיטפונות בצורה בטוחה מבלי חלילה לסכן את חיינו. כשמגיע החורף בעיקר בהגעתו למדבר זאת הזדמנות נהדרת לחוות את עוצמת השיטפון – שילוב של מים זורמים במדבר זה דבר מדהים! לרוב כשמדברים איתנו על שיטפונות מתמקדים באיזור מדבר יהודה והנגב. באיזורים האלו האדמה היא אדמת לס. אדמה שהמים לא יכולים לחלחל בה ולכן הם זורמים בכל דרך שיש להם מההר הגבוה יורדים אל אפיק הנחל. לפני שנספר לכם היכן תוכלו להגיע כדי לראות שיטפונות בואו נדבר על כמה מושגים:
אזור יבשתי המוקף בהרים שממנו מתנקזים מים בערוצים אל המקום הנמוך ביותר. אגן הניקוז שמזרים את המים לנחלים יכול להיות קרוב או רחוק (אפילו מאוד). לדוגמא: אתם יכולים לשבת כרגע בכביש 90 באיזור צפון ים המלח ולהיות עדים לשיטפון בנחל קומרן למרות שאיפה שאתם יושבים כלל לא יורד גשם. איפה כן ירד גשם? בירושלים! ירושלים היא אגן הניקוז של הנחלים: פרת, קומרן, אוג וקדרון. אם יורד בעיר גשם האפיקים האלו יזרמו.
המושג הנפוץ ביותר בקרב רודפי שטפונות, מזה אומר בפועל? כאשר התחזית מדברת על צפי לגשם באיזור אגני ניקוז, נקח לדוגמא את ירושלים. המטיילים יסעו לנחלים הצפוים לזרום כמו שציינו למעלה: פרת, קומרן, אוג וקדרון וימתינו לשטפון. הם יכולים לשבת גם כמה שעות טובות כאשר תוואי הנחל יבש לחלוטין ופתאום המים יתחילו לזרום באיטיות ולאט לאט הם מגבירים את עוצמתם. זה נקרא להיות ב “גל ראשון” – ברגע הראשון של השיטפון בנחל היבש.
בטיחות לפני הכל
נחל פרת – מדבר יהודה
אורכו הכולל של נחל פרת כ 30 ק”מ הוא מתחיל באזור נווה יעקב בירושלים ובסופו של דבר נשפך לבקעת הירדן באיזור יריחו. ישנה נקודת אחת שניתן לצפות דרכה בצורה נוחה את השיטפון בנחל פרת בגשר העובר מעל לנחל לסמוך לישוב אלון. כדי להגיע לגשר מעל נחל פרת לחצו כאן.
נחל אוג – מדבר יהודה
נחל אוג מתחיל את דרכו בהר הצופים בירושלים ונשפך בסופו של דבר לים המלח. כדי לצפות בשיטפונות בצורה בטוחה בנחל אוג אפשר להגיע ל 2 נקודות
נחל קומראן – מדבר יהודה
בסמוך לגן לאומי קומראן בצפון ים המלח קרוב לקיבוץ קלי”ה ישנם סדרת מפלים שמתחילים במצוק ההעתקים ויורדים בעוצמה מטה על תוואי נחל קומראן. כאן תוכלו לראות את עוצמת השיטפון מפל אחר מפל. תוכלו לראות את המפלים בחלקם העליון בגן לאומי קומראן ואת החלק התחתון מהגשר בכביש 90 שנמצא כ 600 מטרים מצומת קל”יה דרומה. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: גן לאומי קומראן.
מפל קידרון – מדבר יהודה
צמוד למושב אבנת בצפון ים המלח ישנם מספר מפלים של נחל הקידרון. התצפית כאן היא נוחה, בטוחה ופחות עמוסה לנחל אוג המפורסם. כדי להגיע לכאן תוכלו ללחוץ כאן לנקודה וויז. לבאים מכיוון צפון נפנה ימינה כ 200 מטר אחרי צומת אבנת, נמשיך עם כביש העפר מעט פנימה בזהירות ושם נוכל לצפות בנקודה.
נחל ערוגות
אומנם בזמן שיש חשש לשיטפונות רשות הטבע והגנים סוגרת את שערי הכניסה לשמורת עין גדי. אך זה לא מונע מבקרים רבים להגיע לכניסה כדי לצפות בשיטפון שגולש על כביש 90 בעוצמה. חשוב לציין – אסור בתחילת האיסור לחצות את כביש 90 בזמן שיטפון לא ברגל ולא עם רכב. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: גן לאומי עין גדי. בתקופת השיטפונות תוכלו להנות משידור חי ממצלמת שידור מנחל ערוגות של המרכז לחקר שיטפונות במדבר – לחצו כאן.
המרפסת בנחל צין
אורכו המלא של נחל צין כ 120 ק”מ, לכל אורכו אפשר למצוא לא מעט נקודות לצפייה בשיטפונות כמו בעין מעריף לדוגמא (עליו תקראו למטה). נקודה נוספת ואולי הכי פופולארית בתוואי נחל צין היא “מרפסת נחל צין”. באיזור זה תראו את המפלים האחרונים של נחל צין רגע לפני שהוא נשפך לים המלח. בנוסף קל מאוד לדעת מתי בערך חלק זה יזרום: אם בתחילת נחל צין (למשל עין מעריף) זרם עכשיו, אז עוד 12 שעות בערך יזרום כאן, במרפסת. מידע מלא על המקום ודרכי הגעה לחצו כאן.
נחל רביבים – הר הנגב
את נחל רביבים אפשר לתפוס בכמה מקומות:
עין מעריף – גן לאומי עין עבדת בהר הנגב
בחניון העליון של גן לאומי עין עבדת אפשר לראות את אחת התצפיות היפות שיש על שיטפונות בדרום – מפל עין מעריף. גובהו של המפל הוא 60 מטרים והוא נמצא על כביש 40 7 ק”מ דרומית לשדה בוקר – קחו בחשבון שלבד אתם לא תהיו כאן. כדי להגיע לכאן תוכלו לרשום בוויז: עין עבדת עליון או עין מעריף. סרטון תיעוד של רשות הטבע והגנים משיטפון בעין מעריף – עין עבדת עליון:
נחל רמון ונחל נקרות – מכתש רמון
בתוך מכתש רמון לצד כביש 40 אפשר לעמוד על שני גשרים שנבנו מעל נחל רמון ונחל נקרות ולקבל אחלה נקודת תצפית על השיטפון בנחלים אלו. צריך לקחת בחשבון כי בשנים האחרונות בעת סכנת שיטפונות נסגר כביש 40 ממצפה רמון ולא מתאפשרת כניסה למכתש לכן התעדכנו לפני.
נחל פראן – ערבה
נחל פראן הוא הנחל האורך ביותר בנחלי הנגב ושיטפון בנחל זה הוא רחב ועוצמתי. יש 2 נקודות שאפשר לצפות בזרימה בנחל:
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2025