מקטע מספר 3 של שביל הגולן עובר בתוך יער אודם, מבין היערות היפים שיש לנו בישראל והוא גם היער הכי גבוה שיש כאן. השביל באיזשהו שלב מטפס לכיוון הר אודם משם תוכלו לקבל נקודת תצפית על איזור צפון רמת הגולן, חוצים מחצבה אותה לא תפספסו בזכות הצבע האדום החזק שיש בקטע זה של השביל וממשיך עד לאנדרטת פלס”ר 7. מה תראו במהלך המסלול?
תל קצעה
כחלק משמורת יער אודם נמצא גם תל קצעה. מכאן אנחנו נכנסים לאחד היערות היפים שיש בישראל אך יחד עם זאת גם הכי מלוכלכים – אנא שמרו על הניקיון. יש כאן עצים כמו אלון התולע, הלבנה הרפואי והאלה הארצישראלית.
הר אודם
הר אודם, אחד מהרי הגעש הרדומים המרשימים המשתרעים במרחבי רמת הגולן, מהווה נדבך מרכזי בשמורת הטבע המפוארת יער אודם. שמו הייחודי של ההר נגזר מהאדמה האדומה העשירה והבולטת המכסה את מדרונותיו – אדמה וולקנית פורייה זו, שצבעה כגוון האודם העמוק, מספרת את סיפורו הגעשי של האזור לאורך מיליוני שנות היסטוריה גאולוגית.
המאמץ לטפס אל פסגת הר אודם משתלם מעל ומעבר – בהגיעכם לראש ההר תזכו בחוויה מרהיבה של תצפית פנורמית מרחיקת ראות על נופי רמת הגולן המגוונים. ממרומי הפסגה נפרש מרבד עוצר נשימה של שדות ירוקים, יערות עבותים, מטעים מטופחים וישובים הפזורים כפנינים על פני המרחב. בימים בהירים במיוחד, ניתן אף להבחין במרחקים בהרי הגליל העליון והמזרחי התוחמים את האופק.
מחצבות הר אודם
חלק בלתי נפרד ובולט במיוחד מאזור הר אודם הוא המחצבות המרשימות המשתרעות לאורך שטחים נרחבים למרגלותיו. אי אפשר שלא להבחין במחצבות אלו הודות לשינוי הדרמטי והמרהיב בצבעי האדמה המייחד אותן מסביבתן הטבעית. בעוד שרוב האזור מכוסה באדמת טרה רוסה אדמדמה אופיינית, המחצבות חושפות מגוון עשיר של גוונים – החל מאפור בהיר וכהה, דרך חום-אדמדם, ועד לשחור עמוק – המצטרפים יחדיו למעין פסיפס גאולוגי מרהיב עין.
במחצבות אלו ניתן לראות באופן ברור ומוחשי את הטוף הוולקני, חומר ייחודי שנוצר בעת התפרצויות געשיות קדומות באזור. הטוף מורכב מאפר געשי, חלקיקי סלע ומינרלים שונים שנפלטו בעוצמה רבה בזמן ההתפרצות, התקררו במהירות באוויר והתגבשו לאחר נחיתתם. התוצאה היא סלע נקבובי, קל משקל יחסית אך עמיד, שבמשך דורות רבים שימש כחומר בנייה מקומי חשוב.
חשוב להדגיש ולהזהיר את המטיילים באזור כי בחלקים מסוימים של שטחי המחצבות פזורים בורות עמוקים שנוצרו בעקבות פעילות הכרייה האינטנסיבית. בורות אלו, שחלקם מוסתרים חלקית על ידי צמחייה או מוסווים בגלל צבעי הסביבה הדומים, עלולים להוות סכנה של ממש למטיילים שאינם ערניים דיים. הליכה זהירה ושמירה על השבילים המסומנים הן הכרחיות למניעת תאונות ופציעות העלולות להתרחש כתוצאה מנפילה לבורות אלה.
המחצבות מספקות למבקר הזדמנות נדירה לצלול אל תוך ההיסטוריה הגאולוגית העשירה של רמת הגולן, ולהתחקות אחר העדויות המוחשיות לפעילות הגעשית הדרמטית שעיצבה את נופי האזור כפי שהם מוכרים לנו כיום. שיטוט בין שכבות הסלע השונות הוא כמו דפדוף בספר הזמן של האדמה, המספר את סיפורו המרתק של הר אודם והמרחב כולו.
אנדרטת פלס”ר חטיבה 7
איזור הקרבות הקשים שהיו במלחמת יום הכיפור לפלס”ר 7. ממש כאן הוקמה אנדרטה שעשויה מבטון וצורתה מזכירה חזית של נגמ”ש, בסמוך לכאן יש שני לוחות ברזל: על הראשון חרטו את שמות כללי היחידה שנפלו החל ממלחמת ששת הימים והלאה, על השני חרטו את שמות 25 החיילים שנפלו כאן במהלך מלחמת יום הכיפור.
למי שצולח את שביל הגולן ללא לינה:
מקומות לינה וקמפינג:
רוצים עוד המלצות לטיולים או אטרקציות עם הילדים? בואו אל קבוצת הפייסבוק הפתוחה שלנו – יש שם עוד המון רעיונות לטיולים ואטרקציות עם הילדים. בקבוצה תוכלו לשאול ולקבל מידע וגם לשתף אותנו בטיולים שלכם – להצטרפות אל קבוצת הפייסבוק לחצו כאן.
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם באינסטגרם לעוד תמונות וחוויות של אטרקציות וטיולים בטבע להצטרפות לאינסטגרם שלנו לחץ כאן.
שימו לב כי המידע המפורסם באתר זה הוא בגדר המלצה בלבד, השימוש במידע הוא באחריות הקורא ועל דעתו בלבד. לפני כל יציאה לטיול מומלץ לבדוק את תנאי השטח ומזג האוויר באיזור. כל הרשום באתר בלשון זכר מתייחס לכל המגדרים והמינים.
© בשביל המשפחה 2025